"Асарел-Медет" модернизира от поточната линия до столовата

"Асарел-Медет" модернизира от поточната линия до столовата  | StandartNews.com

Удължава се животът на мината, регионът ще просперира, каза проф. д-р Лъчезар Цоцорков

"Асарел-Медет" АД е водеща компания и еталон за качество. Всеки инвестиран лев е важен, защото такива инвестиции повишават ефективността на производството, гарантират още по-високи стандарти на безопасност на труда и на опазване на околната среда. Най-вече това е инвестиция в хората, които са най-ценният капитал". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в неделя по време на церемонията по откриване на нови технологични мощности, в които през 2015 и 2016 година "Асарел-Медет" АД инвестира над 60 млн. лева. Министър Петкова, заедно с кмета на Панагюрище Никола Белишки, председателя на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" АД и председател на Българска минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков и изпълнителния директор на компанията инж. Делчо Николов прерязаха лентата на новата Циклично-поточна технологична линия за руда в рудник "Асарел". По-късно в Обогатителна фабрика "Асарел" бе открита и изцяло обновената първа секция на Флотационното отделение на Обогатителна фабрика "Асарел", където са внедрени 46 флотационни машини на финландската компания "Оutotec". От тях 8 са с обем на ваната от 160 кубически метра. Бе прерязана лентата и на поредната социална инвестиция - изпълнен проект за ремонт на трите столови за хранене на работещите и за пълно преоборудване на кухнята майка в административно-битовия комплекс на рудник "Асарел".

Церемонията по откриването на новите технологични мощности бе само 15 дни след като лично министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата на свръхмодерната болница "Уни Хоспитал", в която бяха инвестирани над 90 млн. лева.
Равносметката показва, че от 1999 до 2015 г. "Асарел-Медет" АД е инвестирал общо 892 млн. лева в реализацията на корпоративните програми за дългосрочно устойчиво развитие, а за настоящата година планираната инвестиционна програма възлиза на 125 млн. лева.

"Благодарение на направените инвестиции компанията вече е в състояние да преработва руди с двукратно по-ниски съдържания от първоначалния проект, което осигурява увеличаване на запасите, максимално ефективното им оползотворяване и удължаване живота на мината. Всичко това е от стратегически важно значение за социално-икономическия просперитет на общината, устойчивото развитие на целия регион и приноса към националната икономика", подчерта председателят на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

В изграждането на Циклично-поточна технологична линия за транспорт на руда /ЦПТ-3/ "Асарел-Медет" АД инвестира 20 млн. лева.

Анализът на първите резултати след въвеждането й в експлоатация показва, че ефективността на рудничния транспорт се е подобрила с 18,4%.

Това е третата Циклично-поточна технология, която се въвежда в експлоатация в "Асарел-Медет" АД, но е първата за транспорт на руда.

При изпълнението на проекта е извършено уникално за българския рудодобив двукратно преместване на модулите на Полустационарния трошачен корпус на спряната от работа ЦПТ-1 за откривка, чието оборудване е използвано най-рационално и екологосъобразно в изграждането на новата линия. Преместването на цялото съоръжение, което е с тегло над 1100 тона, е осъществено на четири модула без детайлно разглобяване.

Намаляването на автотранспортната дейност и въвеждането на циклично-поточни технологии за транспорт води до редуциране с около 40% на вредните емисии от изгорели газове от рудничните автомобили. Освен екологичен ефект се постига и икономически резултат заради значителното намаление на обема на произведените тонкилометри и редуциране на разходите за строителство и поддръжка на рудничните пътища. Това води по-ниска себестойност на добиваната руда, което е от основно значение за конкурентоспособността на компанията и нейната устойчивост при срив на цените на металите на международните борси.

Заедно с Циклично-поточната технология за транспорт на руда в експлоатация се въвежда и ново руднично оборудване. Новият багер "Komatsu" е с тегло 252 тона с обем на кофата от 15 кубически метра. Задвижва се с електрически двигател от 6000 V.

Двата нови верижни булдозера са марка "Caterpillar" и са снабдени със система Product Link, позволяваща дистанционно наблюдение на важните работни параметри. Греблото им е с обем 8,7 кубически метра. Имат система за бързо зареждане с гориво Wiggins, както и със система за автоматично гресиране Linkoln. Дизеловият двигател е с електронно управление на впръскването на горивото и турбокомпресор, покриващ екологичните норми ЕРА Клас 4F и EU Етап IV. Четирите нови автосамосвала са марка "БелАЗ". Имат товароносимост от 130 тона и са с английски двигатели "Къминс". Автосамосвалите са с подобрено окачване, усилен заден мост и усъвършенствана електрическа система. Диаметърът на гумите им е 3 метра.
Другият мащабен проект на "Асарел-Медет" АД е обновяването на първа секция на Флотационното отделение на Обогатителна фабрика "Асарел", в което компанията инвестира близо 25 милиона лева. С извършената модернизация се постигат максимално добри технологични резултати и се отчита намаление на консумираната електроенергия с 22,5%, което снижава себестойността на произведения меден концентрат и е от основно значение за дългосрочното устойчиво развитие на компанията.

Процесът на флотация в новата секция се извършва в изцяло автоматичен режим. 46-те нови флотационни машини са произведени от финландската компания "Оutotec", с чието оборудване през 2011 г. беше изградена и високотехнологичната Инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед.

Осем от новите машини са с обем на ваната от 160 куб. метра, 24 са с обем от 40 куб. метра, а останалите са по 10 куб. метра. При модернизацията са изградени ново въздуходувно и компресорно стопанство, които обезпечават работата на цялото флотационно отделение.

Важен социален ефект има другият реализиран проект - за ремонт на столовите за хранене и пълно преоборудване на кухнята майка, където се приготвя храната за 1300-те работещи в дружеството и за екипите на външните фирми партньори, участващи в реализацията на различни проекти на територията на "Асарел-Медет"АД. В ремонта на трите столови за хранене и преоборудването на кухнята майка в административно-битовия комплекс на рудник "Асарел" компанията инвестира 1 милион лева. Проектът е част от програмата "Безопасност и здраве при работа", по която ежегодно се инвестират около 4 млн. лв. за осигуряване на по-добри условия на труд.

Новото кухненско оборудване е съобразено със съвременните изисквания за приготвяне на здравословна храна, а рецептурникът е разработен от специалисти по здравословно хранене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай