1 млрд. инвестиции в "Асарел-Медет"

1 млрд. инвестиции в "Асарел-Медет" | StandartNews.com

1300 работници в компанията и гости се събраха на Панагюрски колони за празника

Който работи здраво, знае и да се весели добре. Това показаха служители и работници от "Асарел Медет", които честваха Деня на миньора в събота. 1300 души се събраха на поляните на курорта Панагюрски колонии, за да отчетат годината и заедно да се радват на добрите резултати. Един до друг на празничното хоро се хванаха без да се делят - от помпиера и бомбаджията на рудник "Асарел", до шефовете и собствениците на минно-добивното предприятие. Хорото поведоха председателят на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" проф. д-р Лъчезар Цоцорков и фирменият знаменосец Найден Калугеров, който работи от повече от 40 години в рудниците на комплекса.

Много хора от Панагюрище дойдоха със семействата си, по традиция присъстваха и ветераните, работили дълги години в компанията. Там бе и цялата управа на града - кметът Никола Белишки, областният управител Гинче Караминова и нейният заместник Стефан Мирев, председателят на Общинския съвет Христо Калоянов, представители на местния парламент. Тържеството уважиха зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, депутатите Петър Кънев, д-р Дончо Баксанов и проф. Станислав Станилов, президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, шефовете на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов, ръководители на държавни и общински институции, браншови и граждански сдружения, както и партньори на компанията.

Миньорите от "Асарел-медет" работят на най-доброто място и успяват да преизпълнят заложените в производствените планове резултати, стана ясно от отчетените резултати. 185 асарелци получиха лични награди за професионалните си постижения.

Още 86 души бяха отличени за 25 и повече години трудова кариера в компанията и дружествата към нея. В добива и преработката на медна руда изпълнението е 101,7 на сто, в добива на минна маса - 104,37 на сто, а в добива на откривка - 105,6 на сто, сочат резултатите за първите 7 месеца на годината.

"Най-ценният капитал на компанията е екипът от работници, служители и мениджъри, които са в основата на отличните резултати, постигнати от "Асарел-Медет"АД и през изминалата година", казва изпълнителният директор инж. Делчо Николов. Той изтъкна, че компанията посреща своя фирмен празник като безспорен лидер в българския рудодобив. В периода от 1999 г. до 2015 г. са направени 892 млн. лв. инвестиции. Те са реализирани по седемте фирмени програми за дългосрочно устойчиво развитие, като само в екологичните проекти са вложени 78 млн. лв. Във финансовите разчети за 2016 година са предвидени 125 милиона лева инвестиции, така че съвсем скоро общият им размер ще надхвърли 1 млрд. лв.

Заради безспорните си постижения в целия минно-добивен отрасъл, на 18 август "Асарел-Медет" получи наградите за Деня на миньора на Българската минно-геоложка камара в категориите "Грижи за природата", "Безопасност и здраве при работа" и "Най-добри производствени резултати".

"Асарел-Медет" е компания, в която производствената дейност върви редом с грижата за природата", подчерта в обръщението си зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Той каза още, че екоминистерството приветства всички нови практики, които "Асарел-Медет"АД прилага и които са насочени към ефективно използване на ресурсите и опазване на околната среда. "Вашата компания има най-добрата социална политика", каза още в приветствието си зам.- министърът.

За пети път компанията бе отличена с наградата "Корпоративна социална отговорност" след проведено допитване сред медии и журналисти. В богатата фирмена експозиция от отличия през тази година бяха добавени още третата награда "Инвеститор на годината" за изграждането на МБАЛ "Уни Хоспитал" в Панагюрище и наградата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България за принос към устойчивото развитие на българската икономика.
"Съвместно с "Асарел-Медет" изградихме модел за успешно публично-частно партньорство между община и минно предприятие, който често е даван за пример", заяви кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Той връчи на изпълнителния директор на "Асарел-Медет" АД инж. Делчо Николов почетен знак, посветен на 140-ата годишнина от Априлското въстание.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов припомни, че в жилите му тече панагюрска кръв и заяви, че работата му е да търси кусури на работодателите. "Като дойда в "Асарел-Медет" обаче, не ми е лесно. Впечатлен съм от казаното от вашия изпълнителен директор, че за поредна година отчитате нулев трудов травматизъм - нещо изключително рядко за предприятие от минната индустрия. Това показва, че във вашата компания работят изключително отговорни хора. Ако има още десет такива компании като "Асарел-Медет", България ще бъде Швейцария на Балканите", заяви Димитър Манолов.

"Асарел-Медет" е пример за успешен партньорски диалог между синдикати и мениджмънт", подчерта Пламен Димитров. Той заяви, че КНСБ застава зад ръководството на предприятието и работниците в борбата им с псевдоеколозите. "Всички ние искаме чист въздух за нас и децата ни. Това се постига с инвестиции за модерно производство и чиста околна среда. Това е един от пътищата да развиваме икономиката и да оставим децата си в България", обобщи синдикалният лидер.

Богдана и "Фондацията" вдигнаха градуса

Ути нахрани хиляди с курбан от младо теле

Класни български изпълнители се погрижиха празникът на поляните на Панагюрски колони да остане незабравим за асарелци и техните гости. Двамата водещи на програмата - Петко Петков-Шайбата и Васил Драганов от "Комиците", забавляваха присъстващите със скечовете си. Своето шоу показаха мажоретките от състав "Елинор" към Обединен детски комплекс - Панагюрище" и малките танцьори от формация "Тангра" към народно читалище "Искра" в село Попинци. Поляните заечаха и от представлението на танцьорите и певиците от ансамбъл "Пазарджик". Точно по обяд глас извиси майсторката на македонската песен Румяна Попова. А след нея гостите запяха вечните шлагери заедно с Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Модерното звучене на Лора Караджова допълни пъстрата музикална палитра. Програмата продължи с духовия оркестър "Делчо Радивчев" към Народно читалище "Виделина 1865" - Панагюрище.

Следобедното слънце тръгна да преваля, когато на сцената излязоха легендите от "Фондацията", който изпяха най-доброто от българската рокмузика, създавано през последните 30 години. Иван Лечев и Кирил Маричков се вдъхновиха и започнаха нечувани дотогава интерпретации, така че Дони се чудеше да цъка ли с език, да ахка ли.

След златните рокхитове проф. д-р Лъчезар Цоцорков и изпълнителният директор Делчо Николов се качиха на сцената при легендите от "Фондацията" и отново поздравиха екзалтираните асарелци с празника.

И докато душите на панагюрци летяха във вдъхновение с любимите им музикални изпълнения, някъде зад 11-те палатки Ути приготвяше 1000 литра магьосническа курбан чорба от младо теле. Пред медния казан, тежащ един тон, се изви огромна опашка, а Ути, облечен в моряшка фланелка, артистично разбъркваше чорбата с огромен черпак.

Между хората щъкаше маг Доктор Джекил и току успяваше да свали някой часовник от ръката на вторачил очи в сцената миньор, пред ококорените очи на хлапетата, които го следваха с възхищение.

Така мина празникът на работещите в най-успешното минно-добивно предприятие у нас. А от понеделник хората отново са на работните си места, за да продължават да се доказват нелеката си професия.

Глобалната ни цел е да удължим живота на мината

Делчо Николов, изпълнителен директор на "Асарел-Медет" АД

Всички ние - екипът от над 1300 работници, специалисти и мениджъри, заедно с над 400 колеги в дъщерни и смесени дружества, се гордеем, че сме част от едно голямо семейство - семейството на групата "Асарел-Медет".

Гордеем се, че сме част от модерна минна компания с техника и технология на световно ниво, че даваме пример за корпоративна социална отговорност с грижата си за хората и подкрепата на родния край.

Инвестирали сме 892 млн. лв. от 1999 до 2015 г., а скоро общият размер на инвестициите ще надхвърли 1 млрд. лв. Благодарение на това, ние вече сме в състояние да преработваме много по-бедни руди, като спрямо първоначалния проект имаме двукратно увеличение на запасите. Глобалната ни цел е максимално удължаване живота на мината, заради което извършихме проучвания и разработихме два стратегически проекта за дългосрочно развитие на рудник "Асарел" и на обогатителната фабрика "Асарел" до 2040 г.

Всичко това е от стратегически важно значение за работещите, за социалната сигурност и икономическото развитие на целия регион и за приноса ни към националната икономика като един от най-големите работодатели, осигурители и данъкоплатци.
Заслужава да отбележим, че социалните инвестиции на "Асарел-Медет"АД само в последните ни два проекта - за изграждане на модерния медицински комплекс "Уни Хоспитал" и спортната зала "Арена Асарел" в Панагюрище, се равняват приблизително на десет общински бюджета.

Искам да подчертая, че всички тези добри резултати ние отчитаме в условията на спад на цените на металите на международните борси, които поставиха на изпитание целия ни бранш и много от водещите компании в света. Затова и най-големият успех на "Асарел-Медет" през изминалата година е, че показа устойчивост в трудни условия, като не постави под риск социално-икономическата стабилност в общината, региона и страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай