Живеем с доход от 427 лева на месец

Живеем с доход от 427 лева на месец | StandartNews.com

Доходите на българите нараснаха с 3,5% за година, сочат данните на НСИ. Въпреки това средният доход на човек в страната е 427 лв. Средната заплата от няколко месеца е над 1000 лв., но за изчисление на средния доход се взимат предвид всички членове на семейството. Така ако в домакинството има дете, пенсионер или безработен, дори един от съпрузите да взима голяма заплата средният доход на човек пада значително и като цяло за страната е под 220 евро. Средният доход на цяло домакинство е близо 990 лв.
Любопитно е, че за година най-голям ръст има при доходите в домакинствата от пенсии, които се увеличават с 13,7%. Сумите, които влизат в семейния бюджет от заплати остават почти без промяна, въпреки че за година средната заплата скочи с близо 10%. Това може да се обясни със забавено изплащане на трудовите възнаграждения или оставането на редица хора без работа. Но лошият сигнал за икономиката на страната идва от това, че намаляват доходите в семействата от самостоятелна заетост. За година те са паднали с 11,5% и вече формират само 5,6% от семейния бюджет. В същото време доходите в домакинствата от социални помощи и обезщетения нарастват с 12,8%. Това означава, че много хора, които се занимават със дребен бизнес, упражняват свободна професия или занаят остават без работа и вече разчитат на държавни помощи.
Най-много пари от семейния бюджет отиват за храна - средно 266 лв. на месец, което прави 30,5% от всички разходи. За година разходите за храна остават почти без промяна. Но парите, необходими за плащане на вода, ток и парно, обзавеждане и поддържане на дома са скочили с 13,7% и вече формират над 20% от всички разходи на домакинствата. Разходите за здравеопазване нарастват с 6,8%. Това заедно с данните на НОИ, според които се увеличават изплащаните суми за болнични, показва, че хората стават все по-болни. Интересно е, че хората спестяват над два пъти повече спрямо миналата година. От януари до март всяко домакинство е сложило на влог в банка средно по 146 лв., при 66,7 лв. за същия период на миналата година. Но от данните на БНБ става ясно, че пари в банките трупат хората от средната класа, а най-бедните и най-богатите теглят от спестяванията си.
Потреблението на основни храни остава почти без промяна. По-съществено намалява потреблението на зеленчуци - от 10,4 на 9,1 кг. на човек за тримесечието, както и на плодове - от 10,4 на 9,9 кг, и на прясно мляко
- от 4,7 на 4,2 литра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай