Затягат контрола върху горивата

Затягат контрола върху горивата | StandartNews.com

Данъчните затягат контрола върху горивата. Служителите от звеното за Фискален контрол към НАП ще проверяват всички движещи се в страната цистерни с бензин и газьол. Това гласи заповед на министъра на финансите Владислав Горанов за допълнение на списъка с рискови за хазната стоки, които подлежат на постоянен контрол от страна на Националната агенция за приходи.

В списъка на стоките с повишен риск за държавния бюджет се добавят и керосина, тежките горива, както и авиационните горива. Служителите от звеното за фискален контрол към НАП проверяват камионите и цистерните с рискови за хазната стоки като сверяват дали придружаващите стоката документи отговарят на действително превозвания товар. Целта е да се избегнат схемите за източване на хазната чрез нелегален внос, фиктивен износ и укриване на обороти.

След като данъчните отчетат влизането в страната на камион с рискови стоки те проследяват дали товарът се доставя на предварително обявения получател. А след това лесно може да се проследи дали стоката стои на склад или е продадени и за нея трябва да се плати ДДС. Така се пресича една от схемите за укриване на обороти, която започва с нелегален внос, често от страни от ЕС.

Друга често срещана схеми за източване на хазната чрез ДДС-измами е фиктивният износ. При нея търговецът изнася стоката само "по документи", като в същото време ползва данъчен кредит и иска възстановяване на ДДС от хазната. Междувременно стоката се продава на вътрешния пазар, обикновено без касови бележки и така не се плащат никакви данъци. Именно затова данъчните проверяват и камионите, които излизат от страната.

Пунктове за фискален контрол има на всички граници на страната, пристанищата и летищата, както и на борси, тържища, пред месокомбинати, мандри и мелници. Първоначално в списъка с рисковите за хазната стоки бяха включени основно меса, плодове, зеленчуци, брашно и захар. След това списъкът беше разширен на няколко пъти с повече плодове като банани и ягоди, бяха добавени и различни видове риба, миди, калмари, както и зърнени култури. В списъка с рискови за хазната стоки са включени сиренето и маслото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай