Застрахователи изплащат пенсии

Застрахователи изплащат пенсии | StandartNews.com

Застрахователни компании ще може да изплащат пенсиите на осигурените в задължителни универсални пенсионни фондове. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Основната промяна в КСО е, че след като човек придобие право да получава пенсия от частния универсален пенсионен фонд (УПФ), натрупаните пари по личната му партида ще се вкарват в обща сметка. Целта на този пул (технически резерви) е да се споделя рискът между всички осигурени във фонда при изплащане на пожизнени пенсии.

Сега рискът човек да живее например до 100 години и дълго време да взима пенсия остава в самия пенсионен фонд. Пенсионните фондове, които искат да изплащат пожизнени пенсии и срочни пенсии с гарантиран размер, ще трябва да вдигнат капитала си до 7,4 млн. лв., предвиждат още промените в КСО.

Пенсионните фондове, които останат на сегашния минимален капитал от 5 млн. лв., ще могат да изплащат само срочни пенсии с променлив размер. Затова при навършване на пенсионна възраст хората ще имат няколко възможности - за взимат втората си пенсия от своя УПФ, да прехвърлят парите си в друг УПФ, който има пълен лиценз да изплаща и пожизнени пенсии, или пък на животозастраховател, който има лиценз да изплаща пожизнени пенсии и на срочни пенсии с гарантиран размер. Целта е пожизнени пенсии да изплащат компании с по-висок капитал, които отговарят на регламентите "Платежоспособност II" на ЕС. Пенсиите на осигурените в професионални пенсионни фондове също ще може да се изплащат от пенсионни компании или от застрахователи. При доброволните пенсионни фондове ще се запази възможността натрупаните средства да се изтеглят наведнъж или да се определи месечна пенсия. Но ако човек иска да получава пожизнена пенсия, средствата му също ще трябва да бъдат прехвърлени в общ пул на компанията където рискът от твърде дълъг живот да се разпредели между всички осигурени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай