Запечатват магазини с пипани касови апарати

Запечатват магазини с пипани касови апарати | StandartNews.com

За срок от 30 дни ще бъдат запечатвани магазини и заведения, които имат касови апарати, но те са със счупени пломби, не са от одобрен тип, или са модифицирани без разрешение. Това гласят промени в Закона за ДДС, които влизат в сила от началото на 2018 г., стана ясно на семинар на НАП. Освен това ще бъдат запечатвани обекти, където е открито нарушение в изискванията за отчитане на оборота на касов апарат, дори фирмата, която го стопанисва да се смени. За целта на магазина ще се слага съобщение, че подлежи на запечатване, а на сайта на НАП ще се пусне списък с нарушителите, които предстои да бъдат запечатани. Това се прави тъй като досега често данъчните хващаха магазин без касов апарат, но още преди да бъде запечатан се сменяше фирмата, която го стопанисва. Фирмите за ремонт на касови апарати пък ще трябва да получат разрешение за осъществяване на тази дейност, като за целта ще се приеме специална наредба.

Друга промяна предвижда регистрацията по ДДС да стана до 7-мо число на месеца, след като за 12 поредни месеца фирмата е направила оборот от 50 000 лв. Досега срокът беше 14 дни. Наред с това, ако оборотът от 50 000 лв. се достигне в два поредни месеца, включително текущия, търговецът ще трябва да се регистрира по ДДС до 7 дни след датата на достигане на оборота. Промяната беше направена заради търговци на морето или в зимните курорти, които работят само няколко месеца в годината, но правят големи обороти и досега заобикаляха закона и не плащаха ДДС.

Всички декларации по ДДС от началото на 2018 г. ще трябва да се подават онлай. Има само някои изключения като например декларация от наследник на едноличен търговец, който е бил регистриран по ДДС. Две мерки за намаляване на бюрокрацията влизат в сила от началото на 2019 г. Първата предвижда още при регистрация на фирма в Агенцията по вписванията да може да се заяви искане и за регистрация по ДДС. Според другата промяна, заявление за регистрация по ДДС ще може да се подава и от адвокат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай