Закриват последния подземен рудник за въглища

Промяна в законодателството ще създаде проблем за пенсионирането на миньорите

Закриват последния подземен рудник за въглища | StandartNews.com

И последният подземен рудник за добив на въглища в Бобов дол ще бъде закрит, обявиха преди дни от ръководството на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД. Предвижда се поетапно съкращаване на 400 миньори, което ще започне от 16 юли. Окончателно дейността на рудника ще спре до края на тази година. По преценка на ръководството, това може да стане и по-рано.

Закриването на подземния добив се обяснява с високата себестойност на добитата продукция, което значително превишава изкупните цени. Управителят на предприятието Харалампи Златанов обясни, че ще се предприемат стъпки част от персонала да бъде преназначен в други структури на мината. Загриженост за съдбата на съкратените миньори изразиха представители на местната власт в района, както и националният омбудсман Мая Манолова, която имаше приемен ден в областния център Кюстендил дни след неприятната за работниците новина.
Заради предизвиканото вълнение, от компанията огласиха позиция с обяснение за действията, довели до съкращаване на работници.

Основната причина е свързана с това, че подземният добив е изключително трудоемък и скъп. Тежките условия и големият приток на вода затрудняват значително воденето на минните работи, увеличават драстично производствените разходи и водят до нерентабилност на подземния добив като цяло. Липсата на финанси за издържането на рудника води до невъзможност за осигуряване на нормални безопасни условия на труд на работниците и служителите.

Рудник „Бобов дол", който се закрива сега, е последният не само за района, но и в цялата страна с подземен въгледобив.

Миналата година беше закрит най-големият рудник на Балканите - "Бабино", и 650 въгледобивници останаха без работа. Последва освобождаване на 111 човека от подземния добив на рудник "Фундаментал", който също вече е затворен.

Ръководството на мините засвидетелства своето нежелание за закрива обектите, но в същото време обосновава предприетите мерки с високата себестойност на добиваната в рудника продукция, която значително превишава изкупните цени на въглищата. Като основен проблем се посочва и липсата на квалифицирани специалисти и работници за ръчен добив на полезни изкопаеми по подземен способ, тъй като той е по-специфичен от открития.
От въгледобивното предприятие припомниха, че през последната година са предприети множество мерки по оптимизация на разходите, като са обединени участъци в рудника, но за съжаление това не довежда до желания ефект и единствената възможност остава закриването на този начин на добив.
"Не ни е безразлична съдбата на хората, които работят в рудника, затова сме се ангажирали и предприели необходимите действия по пренасочването на част от персонала към рудник „Христо Ботев" и „Централна обогатителна фабрика". Освен това в Мини „Открит Въгледобив" в гр. Перник имат нужда от 30-40 работници, които също могат да бъдат устроени там, стига да желаят. Провели сме срещи с Бюрото по труда, за да помогнат и да организират преквалификацията на част от персонала", се посочва в позицията на ръководството. Дали това ще смекчи създаденото социално напрежение - не е ясно. Защото опитът покрай закриването на рудник "Бабино" показва, че

няма много заинтересовани, които да останат на работа във въгледобива

Освен това голям процент от хората, работещи в момента в рудник „Бобов дол", са в пенсионна възраст и едва ли ще искат да продължат трудовия си път. На съкратените миньори от рудник "Бабино" също бе предложена работа в близки мини, но нито един от тях не е приел. Част от съкратените потърсиха препитание в чужбина, а други веднага започнаха работа на метрото в столицата, като пътуват всеки ден.

Общинското ръководство в Бобов дол също изрази притеснения от увеличението на безработицата в миньорския град. „Живеем в държава, в която политиците нямат визия за развитието на райони като нашия", заяви на пресконференция по повод закриването на рудника кметът на Бобов дол Елза Величкова. "Защо не е имало диалог между институциите, защо не е имало разговори между общинското ръководство и държавната администрация, Министерство на енергетиката, на финансите, на труда и социалната политика", попита риторично тя и заяви, че застава в подкрепа на миньорите и техните семейства. Величкова подчерта, че не е спирала да работи за намирането на нови инвеститори в региона.

Пред журналисти в Кюстендил националният омбудсман Мая Манолова заяви, че ръководството на Агенцията по заетостта ще изпрати екипи в подкрепа при намиране на заетост на съкратените в Бобов дол миньори. Експертите ще разгледат всеки един конкретен случай на миньорите, които ще бъдат съкратени, за да получат съответната подкрепа за започване на работа в региона, обеща тя и поясни, че имат анализ на свободните работни места, на възможностите за Благоевград, Дупница, Кюстендил, Перник, София. По думите й, по-големият проблем ще възникне за миньорите, които ще трябва да се пенсионират. Причината е, че в края на миналата година народните представители са променили законодателството, с което се отнема правото на миньорите, съкратени от закриващи се рудници, да се пенсионират при определени преференциални условия – 10 години трудов стаж под земята и определена възраст. „Една част от миньорите, които сега ще бъдат съкратени, са работили реално по 20 години под земята, а сега, за да се пенсионират, ще трябва вместо навършването на възраст от 45 години, да чакат още 10-12 години", каза Мая Манолова. Тя била направила предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, но народните представители не са отворили и не са ги разгледали. „Този проблем ще се яви в края на тази година за всички тези, които ще бъдат съкратени сега - няколкостотин миньори, от които поне половината имат подземен стаж за пенсиониране. Това ще бъде изключително несправедливо. Веднъж ще бъдат лишени от работните си места, а втори път – няма да могат да се пенсионират", коментира националният омбудсман.

Предстоящото съкращение на 400 миньори доведе до напрежение в Бобов дол и близките села. В Мламолово, напрмер, около 80 човека разчитат на работата си в рудник "Бобов дол". Стотици семейства се изхранват със заплатите на заетите във въгледобива, а безработицата в града скача до и над 11%, казаха от екипа на кмета Елза Величкова на специална пресконференция. Предстои свикване на открито заседание на Общинския съвет с участието на населението. Общински съветници коментираха, че Бобов дол е в предпротестна готовност. От общината искат намесата на институциите по създаване на алтернативни работни места за миньорския град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай