Закон вдига два пъти цената на пропан-бутана

Закон вдига два пъти цената на пропан-бутана | StandartNews.com

Нов проектозакон за горивата ще вдигне цените на втечнения газ пропан-бутан (LPG) над два пъти. За това алармираха от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан (LPG-асоциация). В мотивите към проекта се посочват като "добри примери" пазарите в Гърция и други страни, но цената на една 10-килограмова бутилка в южната ни съседка е 25-28 евро, докато у нас се движи между 14 и 24 лв., обясни Георги Палпурин, потребител и председател на LPG-асоциацията.

Проектозаконът е внесен в Народното събрание на 7 март от група депутати без да се вземе мнението на бранша, категоричен бе Адриан Илиев, адвокат на LPG-асоциацията.

С проекта се налага монопол и се цели унищожаването на цял сектор от икономиката ни, ако бъде гласуван без промяна, твърдят търговците на LPG. Причината е, че в него се залагат високи изисквания за наличие на минимален обем на складовете за пропан-бутан от 500 куб. метра и минимум 10 000 бутилки или 50% от търгуваните за една година обеми. За сравнение - 60 от сега действащите 67 склада, собственост на 54 фирми, имат обеми между 20 и 150 куб. м и далеч по-малко от изисквания брой бутилки, посочват от LPG-асоциацията. Освен това в проекта е заложено изискване за минимум 3 млн. лева уставен капитал на собствениците на складове. За да изпълнят тези изисквания, фирмите трябва да вложат огромни инвестиции, което е невъзможно за тях, коментираха те и обясниха, че само цената на 10 000 бутилки е 450 хил. лева, а инвестицията за изграждане на един склад при цената на земята край София ще надхвърли 10 млн. лева. Разбира се, тези огромни инвестиции ще се отразят на крайната цена на пропан-бутана, откъдето ще дойде и двукратното му поскъпване, обясниха те.

В крайна сметка от 67 бази, от които сега може да се пълнят и доставят бутилки пропан-бутан, ще останат само 7 (5%), категорични са LPG-търговците. На практика проектозаконът ще засегне пряко над 100 000 домакинства и над 80% от ресторантьорския и сладкарския бизнес. Така заложените в проекта изисквания заплашват да унищожат цял бранш от икономиката, категорични са от LPG-асоциацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай