17:10 ч.

07.08.18

2 мин.

0

0

0

"Юнион Ивкони" и "Груп Плюс" се сливат

от Стандарт |

"Юнион Ивкони" и "Груп Плюс" се сливат

Антимонополната комисия разглежда сделката на двата най-големи пътнически превозвачи


Предстои сливане на пазара на пътнически превози. Новорегистрираното дружество „Транспект" АД има намерение да обедини под шапката си двата най-големи превозвачи у нас - „Юнион Ивкони" ООД и „Груп Плюс" ООД. Това става ясно от уведомление до Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган трябва да прецени как тази концентрация ще се отрази на продуктово-географския пазар в страната. От КЗК съобщават, че са образували преписка и ще се произнесат по сделката след извършването на цялостна оценка. „Транспект" е регистрирана в края на 2017 г. с уставен капитал от 50 000 лв., разпределен по равно между Георги Атанасов и Петър Господинов, показва справка в Търговския регистър.
Проверка на Invеstor.bg показва, че като представител и директор на „Транспект" е посочен Георги Атанасов, който е мениджър в "Юнион Ивкони". Иван Добрев също е директор в новоучреденото дружество, като в момента той е бранд мениджър в "Юнион Ивкони".
Съсобственик на „Юнион Ивкони" е Ивайло Константинов, който беше депутат от ГЕРБ и напусна по собствено желание парламента в края на миналата година. Константинов заяви пред Mediapool, че в момента сделката е на етап "стиснахме си ръцете". Той потвърди, че и останалите съдружници в компанията продават дяловете си – Светлозар Любенов и "Синтетика". Пред "Дневник" Константинов аргументира причините за сделката така: "Аз от доста време искам да изляза. Последната година съм и вън от управлението".
В „Груп Плюс" ООД съсобственик е Галя Топалова, която е и председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ). Нейни партньори са Байрам Зеки и Байрам Тьоре, като Зеки е член на управителния съвет и изпълнителен директор. Групата оперира автобусите с марки "Етап-Адресс" и "Груп Плюс". Според фирмения регистър ДАКСИ "Етап-Адресс" е собственост на турските граждани Фахретин Гюлхан (с 98%) и Кена Башбора (с 2%).
В началото на годината обаче част от активите на "Етап Адресс" са били прехвърлени на "Груп Плюс", като е бил увеличен и капиталът на второто дружество от 180 хил. лв. на 2 млн. лв. Освен 48 превозни средства, са прехвърлени и някои договори за автобусни превози, които "Етап Адрес" е имала с общини, както и интегрираната система за продажба на билети.
"Юнион Ивкони" и "Груп плюс" бяха в основата на протестите срещу приемането на лобисткия закон за създаването на автомобилна браншова камара, в която влизаха и товарните превози. Двигател на този законопроект беше друг голям превозвач в пътническите превози - собственикът на "Карат С" Миролюб Столарски.
Законопроектът беше изтеглен от парламента след среща на протестиращите превозвачи с премиера Бойко Борисов.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент