"Язаки" инвестира в Димитровград Е50 млн.

"Язаки" инвестира в Димитровград Е50 млн. | StandartNews.com

Японската компания "Язаки", която е един от най-големите доставчици на автомобилни компоненти в света, ще инвестира над 50 млн. евро в нов завод в Димитровград. Фирмата вече има два завода в Ямбол и в Сливен.

Димитровград привлече инвестицията, въпреки възможностите, които предлагаха по-големи градове като Пловдив и Велико Търново, каза г-жа Рома Будриене, управител на "Язаки България" ЕООД. Тя подчерта, че България се пребори за инвестицията в конкуренция с Румъния. Заводът ще се изгражда върху площ от 64 000 кв. м, като застроената му площ ще бъде 30 000 кв. м. Освен подкрепата, която компанията получава във всяка стъпка при реализирането на проекта от местната власт, определящи за избора на място за инвестицията са били съществуващата инфраструктура и човешкият фактор, с които разполага града и региона.

"Язаки България" е един от най-големите работодатели в Южна България и засилва позициите си с отварянето на нови над 3000 работни места, като това ще бъдат хора предимно от града и региона. Първата група от 50 човека вече се обучава в Ямбол, като от компанията не скриха изненадата си от високата подготовка на хората, явили се на интервютата за работа. Още през октомври ще стартира т.нар. пилотен завод, в които ще бъдат ангажирани 250 човека. В периметър от 50 км компанията осигурява безплатен транспорт на своите служители. Предвижда се да бъде изградено ново кръгово, което ще поема по 70 автобуса на 24 часа, каза кметът Иво Димов. Шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев подчерта, че изключителна роля за привличането на инвестицията е изиграла местната власт в лицето на кмета Иво Димов. До месец ще бъде направена първата копка на новия завод, чието окончателно изграждане е предвидено за срок от една година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай