Всяка имотна сделка или продажба на МПС ще се докладва от нотариусите за платени данъци

Снимка: БГНЕС архив

Всяка имотна сделка или продажба на МПС ще се докладва от нотариусите за платени данъци | StandartNews.com

Нотариусите ще бъдат задължени да докладват в общините какъв данък е платен за всяка сделка с недвижим имот или моторно превозно средство. В 7-дневен срок те ще трябва да уведомят какъв е платеният налог за придобиване на имуществото и върху каква сума е начислен той. Това е записано в разпоредба, която е част от правителствения пакет за данъчни промени за 2019 г., съобщава "Сега". Те трябва да бъдат обсъдени в Народното събрание тази седмица.

Данъкът при покупко-продажба на недвижимо имущество е върху по-голямата сума между продажната цена и данъчната оценка. При превозните средства налогът не трябва да бъде по-нисък от застрахователната стойност.

Целта на разпоредбата е общините да разполагат с точна информация на каква цена е сключена сделката, за да се използва това като база при определянето на годишните данък сгради и данък превозно средство. По този начин ще може да се осъвременят данъчните оценки на недвижимите имоти, които за голяма част от жилищата не са променяни от 1998 г.

Пример за остаряло данъчно оценяване е как два апартамента в един и същ блок се облагат с различен налог. Единият, продаден наскоро при сегашните високи цени на недвижимите имоти, е с актуализиран данък, а другият с оценка отпреди 20 години и налог от 10 лв. С разпоредбата новопридобитите имоти вече задължително ще бъдат регистрирани пред данъчните.

От следващата година нотариусите ще са задължени електронно да правят справки дали за автомобила е платен годишният данък, преди да изповядат сделката за него. Справката ще става чрез системата за обмен на информация, поддържана от финансовото министерство, към която всяка община е задължена да подава данни. Ако такава проверка не може да се направи, от клиентите ще се изисква да представят удостоверение за платен данък на хартия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай