14:12 ч.

20.03.17

2 мин.

0

0

0

Вдигнаха заплатите с 8,2% за година

от Стефан Кючуков |

Вдигнаха заплатите с 8,2% за година

Заплатите в страната са повишени с 8,2% за година сочат данните на НСИ. В индустрията увеличението на възнагражденията е с 8,3%, но в услугите е доста по-голямо - с 9,4%. По икономически дейности през четвъртото
тримесечие на 2016 г. най-висок ръст на заплатите спрямо същия период на предходната година има в икономическите сектори „Култура, спорт и развлечения" - с 25,9%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 14,7%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 10,8%. В сектора "Административни и спомагателни дейности" заплатите също се вдигат с над 10%, което е разбираемо тъй като там дават сравнително ниски възнаграждения, които догонват заплащането в другите браншове. Но в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" има сериозно увеличение на доходите, въпреки че в бранша взимат най-високите заплати. Явно това е свързано с дефицит на кадри.
Най-нисък ръст на заплатите е регистриран в икономическите секторите "Строителство" и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - с по 2,2%, и „Образование" - с 2,5%.
Като се добавят и другите разходи за труд, се оказва че общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора нарастват с 8% за година. Увеличението в индустрията е с 8,1%, в услугите - с 9,4%, а в строителството - с 2,2%.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент