Васил Велев: Сбърканата ни политика гони работливите в чужбина

Васил Велев: Сбърканата ни политика гони работливите в чужбина | StandartNews.com

България има е една сбъркана политика по доходите, защото у нас минималната работна заплата в момента е петата най-висока минимална работна заплата в ЕС предвид брутния вътрешен продукт на глава от населението. Тоест нискоквалифицираният труд е надценен. Това заяви в "Канал 3" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Той изрази отново категоричното несъгласие на работодателите от тристранката за исканото вдигане на минималната работна заплата до 460 лв. Като подкрепи това с данни с изричното уточнение: "Пак повтарям - заплатите не ги плащат работодателите, а клиентите. Работодателите организират бизнес процеса.

В България има сбъркана политика по доходите, тя започва от тезата, че тъй като у нас заплатите са най-ниски в целия ЕС, те трябва да се повишат. Това дотук е вярно. И тъй като държавата няма друг начин да ги повишава, освен като повишава минималната работна заплата, и като ги подпре отдолу с минималната работна заплата, смята, че така по-бързо ще достигнем средните равнища в ЕС. 

А синдикатите провеждат безполезна, вредна политика. Но с непремерените действия всъщност се постига следният ефект: средно и висококвалифицираният труд се приближава и изравнява с нискоквалифицирания, поради което средноквалифицираните и висококвалифицираните работници и служители напускат страната. Остават неквалифицираните, остават мързеливите.

Васил Велев добави, че всъщност доходите ни растат и то с доста висок темп - за първото тримесечие на тази година ръстът е с 10% на средните заплати у нас. "Откакто сме в ЕС заплатата средната е нараснала повече от два пъти и половина, като минималната работна заплата изпреварва и този ръст - тя с административни решения се изстрелва нагоре и расте най-бързо в целия ЕС, каза той.

"Няма нищо по-хубаво от това да растат доходите - това най-много го искат работодателите. И то се постига. Доходите се увеличават поради търсенето и предлагането на пазара на труда, поради ръста в икономиката, те се увеличават достатъчно бързо, за да има нужда от някакви екстремни административни вмешателства на държавата"
"По-лошото е друго - че ръстът на доходите изпреварва повече от два пъти ръста на производителността, и това е една трайна тенденция от последните години. Което е проблем, което изяжда възможностите на по-ускорено бъдещо развитие, каза Васил Велев.

Той посочи и следния пример: "средната производителност на труда в България на отработен час е 15% от средната европейска производителност на отработен час, и в двата случая мерено колко изработва в час един наш работник - 15% от средноевропейския. Дължи се на ниска производителност. А в същото време средният доход в България е 21% от средния европейски доход: производителността ни е 15%, а взимаме 21%. Тоест ние вземаме и харчим като доход повече, отколкото произвеждаме.

Тази сбъркана политика има много тежки последици: от една страна се маргинализират хората без нужната квалификация, от друга страна тя гони в чужбина нашите добри работници и служители. Според работодателите минималната работна заплата трябва да се договаря, като тя да бъде различна за различните икономически дейности, и да не се определя от държавата едностранно и административно.

Васил Велев посочи, че "имаме отрицателни, отвратителни трудови навици днес - прословутото трудолюбие на българина го няма, изчезна, и това е едно от следствията на политиката по доходите. Тя продуцира лентяи, мързеливи хора, просперират не тези, които се квалифицират и работят повече, а излиза, че са облагодетелствани мързеливите и нискоквалифицираните.
И така продуцираме ленивци, търтеи и гоним работливите хора в чужбина", заяви Васил Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай