Производителността на труда в България мръдна с 1,7%
Е29 млрд. чуждестранни инвестиции влезли у нас за 10 г.


19:15 ч.

10.04.18

2 мин.

0

5

0

Вадят наесен първото злато от Ада тепе

от Ирина Ангелова |

Вадят наесен първото злато от Ада тепе

В началото на третото тримесечие на 2018 г. трябва да заработи откритият рудник за добив на злотосъдържащи руди Ада тепе край Крумовград, а през четвъртото - да бъде произведен и първия концентрат в обогатителната фабрика. Това съобщи изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс" за България д-р инж. Илия Гърков.


През 2017 г. „Дънди прешъс металс Крумовград" ЕАД са инвестирани 80 млн. долара. Към момента всички дейности вървят по график. На Ада тепе ще бъдат изградени две пречиствателни станции. Първата е за битово-фекални води, а втората ще се използва при нужда от заустване на води в коритото на река Крумовица. Целта е водата, достигаща до реката, да бъде с качество на питейна.


По-голямата част от персонала за работа на рудника вече е нает. На този етап са назначени над 120 човека. В момента около 40 души са на обучение в Челопеч и още толкова в Крумовград. През следващите 2-3 седмици ще бъдат наети още 40-50 служители. В добивната част на Ада тепе ще бъдат ангажирани около 210-220 души, като от тях само около десетина не са от района на Крумовград. „Засега за всички видове професии намираме достатъчно качествени кандидати от община Крумовград, с изключение на електроперсонала, затова този месец ще търсим кадри от Кърджали. Около 23- ма специалисти са необходими за електроподдръжката", каза инж. Гърков.


При дейността на рудник Ада тепе ще се използват едни от най-съвременните технологии. Затова успоредно с неговото изграждане и със строежа на обогатителната фабрика е организирана и подготовка на персонала. В средата на април в Стара Загора започва практическото обучение на операторите и шофьорите на модерната минно-добивна техника. През май работниците вече ще бъдат в реална среда, тогава ще бъде организиран и ден на отворените врати във фирмата. „Дънди Прешъс Металс" ЕАД има подписан рамков договор с община Крумовград и годишно осигурява по 500 хил. лева за общински проекти, свързани с инфраструктурата, образованието и здравеопазването. Освен това фирмата подкрепя финансово и професионалната гимназия по транспорт в града. 50% от концесионната такса също се връща в граничната община.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:36 · 12.04.2018
Защо не уточни какви здравословни поражения ще нанесе на града това начинание . То за бизнеса и малките деца вече знаят кой ще се облагодетелства . Важното е е какви поражения ще има за града и цялата околност . Никой не говори за Green Pees . , а за реални факти . Хората се бориха против но продажната политическа сила отново надделя . Къде е прословутото ДПС и неговия стълб Сокола да защити този град с преобладаващо турско говорящи население . Или може би и те са в играта .
Потребител · 17:30 · 11.04.2018
БГ получава трохи.. и всичко това "благодарение" на продажните ни политици !
СРАМ Срам срам..
Бай Михал · 23:50 · 10.04.2018
Пишете какъв процент от добитото злато получава България?
И по точно какво народа ще усети като печалба от концесията?
С интерес очаквам информация.. от ББ , от ЦвЦв ,от арменския поп и т.н.
Потребител · 23:41 · 10.04.2018
zslato gazim gladni xodim pylni idioti sme
Потребител · 23:38 · 10.04.2018
vadqt go ama pak za usa mrysni predateli
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент