Турция в ролята на канарчето в мината

Турция в ролята на канарчето в мината | StandartNews.com

Обезценката на лирата извади инвеститорите от зоната на комфорт, казва Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг".

Кризата с турската лира започна да се усеща на световните пазари в разгара на спокойния август. Поевтиняването на валутата се ускори в края на седмицата, когато президентът Ердоган не показа никаква стратегия за справяне с проблема. Тези 20% спад на турската лира за седмица са изключително много и оказаха влияние върху всички пазари по света в петък. Азиатските борси завършиха с понижение, което се пренесе върху еврото и върху фондовите индекси в Европа. Тези загуби обаче се ограничиха в рамките на 1-2% за деня и определено не може да се говори за паника на пазарите. Еврото дори падна с по-малко от процент, но пък слезе под ключовото равнище от 1.15 EUR/USD, което е достатъчен фактор, за да стимулира още повече покупките на долари. По-важното е, че инвеститорите бяха извадени от зоната на комфорт, какъвто обичайно е август месец. Уолстрийт тъкмо достигна нови рекорди и получи още едно доказателство, че ситуацията на пазарите е далеч от спокойствието, което се вижда в котировките на акциите през последните няколко месеца. Инвеститорите все още не оценяват негативните ефекти в пълната им сила, ако задлъжнялата турска икономика бъде разтърсена от тежка финансова криза. По същия начин американските акции не реагираха досега и на спада на китайския юан. Зад турската лира, обаче, не стоят толкова големи валутни резерви, колкото има Китай. Преди няколко месеца в подобна ситуация се оказа и Аржентина, но страната получи финансова помощ от Международния валутен фонд. Тя бързо беше забравена като доказателство, че повишаването на лихвите и поскъпването на долара рано или късно водят до кризи в развиващите се страни.
Но да се върнем на Турция и възможността да се намери бързо решение на валутната криза в страната. Това може да стане само с финансовата помощ на институция като Международния валутен фонд, с което да се осигурят валутни резерви за стабилизиране на курса и най-вече да се успокои пазарът, тъй като сега има паническо бягство от турската лира. Обезценката на китайския юан, например, е много по-малка – само 5% от началото на годината, благодарение на ресурса на централната банка. Всъщност, еврото пада спрямо долара с подобен темп. По-големи загуби за тази година има руската рубла, като валутата е 17% надолу от началото на 2018 г. Този спад се ускори през последната седмица, след като стана ясно, че САЩ готви нови санкции срещу Русия. Турция очевидно не може да се справи самостоятелно с бягството на капитали от лирата. Американският президент Доналд Тръмп дори направи още по-очевиден политическия натиск върху Турция, след като обяви двойно по-голям размер на митата за стомана и алуминий след поевтиняването на лирата. Това отношение на Вашингтон не предвещава финансова помощ и води към втория сценарий за развитие на събитията, а именно продължаване на поевтиняването на лирата. В такъв случай Турция ще трябва да разчита на финансова помощ от други източници, но пък доверието в лирата ще се върне по-бавно и икономиката на страната ще пострада повече.
Какво ще се случи с пазарите, ако политическите борби надделеят над здравия разум и Турция не получи финансова помощ? Доларът ще продължи да поскъпва спрямо останалите основни валути, защото е убежище по време на криза. С това няма да се подобри търговския баланс на САЩ и митата на Тръмп ще имат по-малък ефект. Финансовите акции в Европа, обаче, ще бъдат засегнати от валутните загуби покрай кредитите на Турция. Европейските компании също ще усетят влошаването в южната ни съседка, но не всички. Inditex, испанският текстилен гигант, ще спечели от евтината работна ръка, защото произвежда голяма част от продукцията си в Турция. Но като цяло глобалната икономика ще се сблъска с проблеми и акциите по света ще падат, докато инвеститорите търсят сигурността на облигациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай