Цветанов: Стокообменът с Китай бележи ръст

Цветанов: Стокообменът с Китай бележи ръст | StandartNews.com

Земеделие, икономика, образование, туризъм – всички тези сектори дават добри възможности за развитие на добри връзки между България и Китай. Показателно за отношенията между двете страни е това, че стокообменът бележи ръст. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на среща с делегация от Китай, водена от Ли Гуоин – заместник-секретар на партиен комитет на провинция Анхуй, информират от пресцентъра на ГЕРБ.

По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между Китай и България. Цветанов подчерта, че посещенията на премиера Бойко Борисов, на президента Росен Плевнелиев и предстоящата визита на председателя на парламента Цецка Цачева и министри в Китай са знак от най-високо държавно ниво за засилване на връзките между двете страни. Председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова и председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев представиха възможности за бъдещи инвестиции в България.

Цветан Цветанов обясни пред китайските представители, че една от емблемите на страната ни е туризмът. „България е красива страна с четири сезона. Имаме прекрасни условия за развитие на земеделие. Има добро взаимодействие между Софийския университет и университетите в Китай. АМ „Тракия" и АМ „Марица", железопътната връзка и доброто геостратегическо разположение на България дават много възможности за развитие и за бизнес в региона", посочи Цветанов и изрази възхищението си от постигнатото от Китай в икономически план.

Тези посещения от българска и китайска страна целят да затвърдят и надградят постигнатото в двустранните отношения между София и Пекин", каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

От своя страна, Ли Гуоин заяви, че визитите в Китай от българска страна стимулира сътрудничеството между двете страни в много сектори. „България е една от първите държави, установили дипломатически отношения с Китай и ние никога няма да го забравим. Връзките между нашите правителства са изключително удовлетворителни. Промениха се много фактори в международен план, но нашите отношения запазиха своята стабилност и продължаваме да работим за развитието на сътрудничеството ни в дългосрочен план. Отношенията между Китай и България и между двете партии имат възможност за бъдещо ползотворно развитие", категоричен бе заместник-секретарят на партийния комитет на провинция Анхуй. Гуоин акцентира върху международната стратегия „Един пояс, един път" и върху механизма 16+1. По думите му, България е на пътя на коприната.

„Обновяване на "Пътя на коприната" е стратегическа цел през следващите години и трябва да си припомним добре, че България е важна точка по този път. В рамките на новия път смятам, че сътрудничеството между държавите ни има още по-голям потенциал и трябва да продължим да полагаме усилия за това. България участва активно в платформата и форумите, свързани с механизма 16+1", заяви Ли Гуоин.

Китайските представители обясниха, че в състава на делегацията са включени и представители на бизнеса. Ли Гуоин посочи, че в Българо-китайски форум за икономическо и търговско сътрудничество, който се проведе вчера в София, са участвали представители на всички мощни компании в китайската провинция Анхуй. „Убеден съм, че сътрудничеството между страните ни в сферата на земеделието ще има още по-голямо развитие в бъдеще. Всички оценяваме качествата на българското кисело мляко, българското вино и българското розово масло", заяви още той.

В края на срещата българските представители получиха покана от г-н Ли Гуоин да посетят провинцията Анхуй, за да представят бъдещи двустранни проекти за сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай