Трябва да вървим по-бързо към Европейски банков съюз

Трябва да вървим по-бързо към Европейски банков съюз | StandartNews.com

Стрес тестовете като цяло показват, че банките ни са добре. Има само две банки, които са с българска собственост, и имат много препоръки, които трябва да изпълняват. Изводът е – трябва да вървим по-бързо към Европейския банков съюз. Ако имаше Европейски банков надзор, КТБ нямаше да фалира. Понеже този надзор осигурява стабилност. Това коментира в студиото на Нова ТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„България не може да фалира, тъй като тук постъпват много средства от ЕС. Но изниква въпросът за социалното неравенство. Това се обяснява много трудно на хора с минимална работна заплата, защото бежанците получават пари по европейски стандарт", изтъкна Дянков. 

"Вече левът е вързан с курса на еврото", подчерта той.  И допълни: "Две са промените, които ще настъпят от влизането ни в ЕС – Европейския банков съюз, но това може да стане и без влизане в Еврозоната и това трябва да направим. България държи огромен резерв от 24 млн. лв., който няма да ни е необходим, ако влезем в Еврозоната. Парите могат да се използват за социална политика".

„Новата фигура кандидат за президент на ГЕРБ не я познавам. Но не смятам, че е вероятно тя да бъде Кристалина Георгиева. Тя има много отговорна работа в Брюксел и смятам, че мястото й е там. Външната обстановка толкова рязко се промени напоследък, че прогнозите кой ще е добър президент, са се променили", навлезе в предизборната тематика бившият финансист №1. 

„Трябват ни и Запада, и Изтокът. Защото ние сме по средата – голяма част от потока туристи идват от Изтока. Относно енергийни проекти, трябва да правим разлика. Относно проекта „Белене" трябва да сложим точка и да кажем, че изпозването на електроенергия пада и не ни трябва този проект. И проекта „Бургас-Александруполис" също не ни трябва. Темата „Южен поток" може да е полезна, но затова е нужна и Русия, и ЕС. България може да спечели от този проект", представи още от позициите си Дянков. 

И допълни: „Опозиция няма нито в икономическата политика, нито в президентската кампания. А досега не съм чул нито в ляво, нито в дясно се изказват смислени идеи как с нов президент ще се промени икономическата политика. Това показва реална липса на идеологии в Ляво и в Дясно, а на фона на тази ситуация правителството изглежда много добре", добави той.

И коментира, че основният проблем пред страната ни е безработицата. „Имаме транспорт, но къде са хората, които ще работят в тази сфера", запита реторично Дянков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай