13:30 ч.

19.04.17

2 мин.

0

0

0

Телекоми ще споделят мрежите си

от редактор |

Телекоми ще споделят мрежите си

Телекомите по-лесно ще може да споделят част от мрежите си. Това се стане с реализиране на проект на Министерството та транспорта, който е на стойност 1,998 млн. лв. и се финансите от ОП "Добро управление". Проектът ще осигури единен електронен достъп до данни за съществуваща телекомуникационна инфраструктура и възможности за изграждане на електронни съобщителни мрежи с минимални капиталови разходи.


Целта на проекта е намаляване на разходите за разгръщане на мрежите, създаване на актуална база-данни за съществуващите и планирани обекти, улесняване на административните процедури за разполагането на мрежите и по-добра координация на строителните и ремонтните дейности.


В рамките на проекта ще бъде създадена софтуерна платформа за обработка и графично представяне на данни. В нея ще бъде обобщена и съществуващата информация за планирани строежи на мрежовите оператори, както и образци на документи, необходими за получаване на разрешения или други актове. Създадената база данни може бъде интегрирана с наличните бази в МТИТС – железопътна, пристанищна инфраструктура и други.


Ще бъдат разработени и внедрени два публични онлайн регистри. Първият е за планираните или текущи дейности по разполагане и монтаж на мрежова инфраструктура. Вторият регистър е за обявленията за предоставяне на права за достъп и съвместно ползване на физическа инфраструктура.


В рамките на проекта, МТИТС ще разработи пет електронни административни услуги. Сред тях е попълване и подаване по електронен път на заявления, както и всички други документи към тях, необходими за издаването на разрешение за изграждане, разполагане, поддържане и подобряване на електронни съобщителни мрежи. Чрез регистъра ще се получава информация за хода на разглеждането на заявленията от компетентните органи.


Единната информационна точка ще даде възможност на българските мрежови оператори да се възползват от общата тенденция в Европа за стимулирането на новите форми на споделяне на инфраструктура, посочват от министерството.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент