Търсят варианти са продължаване на санирането

Търсят варианти са продължаване на санирането | StandartNews.com

Работна група търси най-оптималните решения как да се продължат дейностите по подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради. Това обяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков при пускане на движението по две нови пътни връзки на пътен възел „Плодовитово". Обсъждат се различни варианти. Решение ще има в рамките на годината, като първо трябва да бъде взето на експертно ниво, след което и на политическо, посочи той.

Според министъра сигналите за проблеми по програмата са на етап саниране, тъй като не винаги има добросъвестни изпълнители. Той подчерта, че типовите договори за изпълнение на дейности по нея са много рестриктивни и предвиждат дейности, довели до увреждане на собственост, да бъдат за сметка на изпълнителите.

Вече са регистрирани над 6000 сдружения на собственици с цел участие в програмата за безплатно саниране на блоковете. Сключени са 2022 договора, които трябва да бъдат изпълнени в рамките на тази и следващата година. 500 сгради са вече изцяло завършени и въведени в експлоатация. Около 600 обекта са в процес на изпълнение и предстои да бъдат завършени. Около 900 сгради остава да бъдат обновени през тази и през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай