Търсим инвеститори за ЖП линията до Скопие

Търсим инвеститори за ЖП линията до Скопие | StandartNews.com

Изграждането на жп линията София-Скопие е приоритет в отношенията между България и Македония. Това мнение обедини министър Ивайло Московски с колегата му Горан Сугарески. И двете страни ще спечелят от свободното преминаване на пътници и товари.

За целта трябва да се осигури финансиране за изграждането на линия до границата в македонска територия, както и са модернизира трасето от София до Гюешево. От граничното село трябва да се построи и линия от 2,5 км. до браздата.

Министър Московски заяви, че очаква гаранции от македонска страна за изграждане на трасето на тяхна територия, след като у нас ще се правят ремонти по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура". "При наличието на финансов ресурс, строителството на железопътния участък може да стартира през 2020 г", коментира  Московски.

Двамата министри се обединиха около тезата, че бюджетите на двете държави трудно могат да поемат цялата финансова тежест и е необходимо със съвместни усилия да се търсят външни инвестиции. Горан Сугарески информира министър Ивайло Московски за напредъка на проекта за изграждането на нова железопътна линия от Крива Паланка до границата с България, като част от Общоевропейския коридор VIII, от Радомир до Беляковци.

От българска страна ще участват експерти, които ще наблюдават дейностите и ще оказват съдействие на македонската страна. Проектът ще се изпълнява в близост до границата с България и в неговия обхват попада трансграничният тунел „Деве Баир". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай