Търгуваме със Сърбия стоки за над 1 млрд. евро

Търгуваме със Сърбия стоки за над 1 млрд. евро | StandartNews.com

Стокообменът между България и Сърбия възлиза на рекордните 1,075 млрд. евро, а ръстът през 2017 г. е 40%. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на българо-сръбски форум в Ниш. Събитието бе открито от вицепремиера Томислав Дончев и сръбския му колега Зорана Михайлович, която е и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата.

„България заема водещи позиции по брой на компаниите, които оперират в Сърбия", каза Манолев. Според цитираните от него данни, общият размер на българските инвестиции в Сърбия към края на 2017 г. е над 183 млн. евро.

Манолев акцентира на възможностите за сътрудничество и създаване на смесени предприятия в областта на селското и горското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, строителството, телекомуникациите, транспортните услуги. Сръбските компании могат да се възползват от възможностите за инвестиции и иновации, предлагани от технологичните паркове, бизнес инкубаторите и индустриалните зони в България, а нашите производители имат голям експортен потенциал в областта на хранително-вкусовата промишленост, производството на електрически машини и апарати, битова техника, химически изделия, пластмаси, готово облекло, велосипеди, изделия от цветни метали.

Специално внимание Манолев обърна и на важната роля на общините в процеса по насърчаване на инвестициите между двете държави. Зам.-министърът проведе срещи с потенциални инвеститори и представи възможностите, които страната ни предлага. Във форума взеха участие над 100 компании от двете държави, Търговско-промишлената палата на Сърбия, кметове и представители на общините Видин, Кюстендил, Костинброд, Сливница, Драгоман, Димитроврад, Ниш, Пирот, Сурдулица, Княжевец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай