Търговци готвят скок на цените

Търговци готвят скок на цените | StandartNews.com

През юни 2017 г. бизнес климатът се влошава спрямо предходния месец в резултат на неблагоприятните мнения на стопанските ръководители в промишлеността и услугите, обявиха от НСИ. А въпреки че, в промишлеността не се очаква повишаване на цените, търговците планират вдигането им през следващите месеци.

Промишленост

Бизнес климатът в промишлеността се влошава в сравнение с май, което се дължи на изместване на очакванията на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро" към запазване на „същото". Същевременно анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с благоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните проблеми за развитието на бизнеса.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство

Бизнес климатът в строителството се подобрява в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца са дейността да се задържи на същото равнище.

Основните фактори, затрудняващи предприятията, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като анкетата отчита намаление на негативното влияние на първите два фактора.

Относно продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Бизнес климатът в търговията на дребно се подобрява, което се дължи на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото състояние на предприятията. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче очакванията им са по-неблагоприятни.

Конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда продължават да са най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса.

По отношение на продажните цени очакванията на търговците са за известно увеличение през следващите три месеца.

Услуги

През юни бизнес климатът в сектора на услугите се влошава в резултат на изместване на очакванията на мениджърите за състоянието на фирмите през следващите шест месеца от „по-добро" към запазване на „същото". Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, но очакванията им за следващите три месеца са по-резервирани.

Основните пречки за дейността в сектора остават конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, макар че през последния месец е отчетено намаление на неблагоприятното им въздействие.

По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай