Търговци готвят скок на цените

Търговци готвят скок на цените | StandartNews.com

Търговците готвят повишаване на цените. Това става ясно от бизнес анкета на НСИ сред шефовете на фирми. През февруари търговците на дребно се посочили, че очакват известно повишение на цените през следващите три месеца. През последните години бяхме свикнали годишната инфлация да е отрицателна. През януари обаче заради поскъпването на горивата и зеленчуците беше отчетена сравнително малка инфлация от 1,3%. Но това беше най-високата месечна инфлация от 55 месеца насам. Веднага след това се оказва, че търговците ще пробват повишаване на цените, но дали това реално ще стане зависи от потребителите - ако продажбите се запазят при по-високи цени търговците ще ги повишат. Но ако продажбите паднат, пазарът няма да позволи вдигане на цените. В другите сектори на икономиката - промишленост, услуги и строителство мениджърите не виждат причина за повишаване на цените.
През февруари бизнес климатът остава близо до равнището си от предходния месец. Подобрение на условията за работа има в строителството и сектора на услугите, докато в промишлеността и търговията на дребно се наблюдава понижение. В търговията на дребно оценките на мениджърите за настоящото състояние на фирмите се променя от „добро" към „задоволително", което е нормално за сезона. Но прогнозите им за обема на продажбите през следващите месеци са по-добри, което им дава основание да пробват повишаване на цените.
В промишлеността оценките на мениджърите за настоящото състояние на фирмите са по-умерени. Но настоящата производствена активност е леко подобрена, а и очакванията за следващите три месеца са тя да се увеличи.
В строителството се подобряват очакванията на мениджърите за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им за строителната активност също са по-оптимистични.
В услугите очакванията на мениджърите за състоянието на фирмите през следващите месеци също са благоприятни. Мненията им за настоящото търсене на услуги са по-резервирани, но очакванията им за следващите три месеца се подобряват.
Общото между повечето мениджъри от всички сектори на икономиката е, че най-големият им проблем е несигурната икономическа среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай