Световната банка: Слаби инвестиции в несигурни времена

Световната банка: Слаби инвестиции в несигурни времена | StandartNews.com

През 2017 г. световният икономически растеж се очаква да се ускори умерено до 2,7%, се посочва в януарския доклад на Световната банка Global Economic Prospects, публикуван във вторник. Растежът в развитите икономики се очаква да достигне 1,8% през 2017 г. Фискални стимули в големите икономики - особено в САЩ, може да генерират по-бърз растеж на световната икономика от предвиденото, въпреки че нарастването на протекциите в търговията може да има нежелани ефекти, посочва СБ. Растежът в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики като цяло се очаква да бъде 4,2% през тази година, след ръст от 3,4% през 2016 г. на фона скромно нарастващите цени на суровините.

Независимо от това, неясните моменти в прогнозите се увеличават поради несигурност в посоката на политиката в големите икономики, посочват от СБ. Един продължителен период на несигурност може да доведе до бавен растеж на инвестициите, което ще задържи икономическото развитие на страните.

"След няколко години на разочароващ глобален растеж, ние сме окуражени да видим по-силни икономически перспективи на хоризонта", каза шефът на групата на Световната банка Джим Йонг Ким. "Сега е моментът да се възползвате от тази инерция и да увеличите инвестициите в инфраструктура и хора. Това е от жизненоважно значение за ускоряване на устойчив и приобщаващ икономически растеж, необходим, за да сложи край на крайната бедност", допълни той.

Докладът анализира тревожното отслабване на растежа на инвестициите в развиващите се пазари, които съставляват една трета от световния БВП и около три четвърти от населението на света и бедните по света. Ръстът на инвестициите намаля до 3,4% през 2015 г. от 10% за 2010 г., и вероятно е намалял още половин процентен пункт през 2016 г., пише в анализа.

Забавянето растежа на инвестициите донякъде е корекция от високите нива отпреди кризата, но също така отразява пречките пред растежа, пред които са изправени нововъзникващите и развиващите се икономики, включително ниските цени на петрола (за износителките на петрол), забавяне на преките чуждестранни инвестиции (за стоковите вносители), големия частен дълг и политически риск.

"Ние може да помогне на правителствата да предложат на частния сектор повече възможности да инвестират с увереност, че капиталът ще се включи в инфраструктурата на глобалната свързаност", заяви главният икономист на Световната банка Пол Роумър. "Без нови улици, частният сектор няма стимул да инвестират във нови сгради. Без ново работно пространство, свързано с ново пространство за живот, милиарди хора, които искат да се присъединят към съвременната икономика ще загубят шанса си за инвестиции в човешкия капитал, които идват от ученето на работното място", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай