18:05 ч.

02.12.17

3 мин.

0

1

0

S&P и Fitch повишиха кредитния рейтинг на България

от редактор |

S&P и Fitch повишиха кредитния рейтинг на България

Международните рейтингови агенции Fitch и S&P Global Ratings повишиха дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута, съобщават от Министерството на финансите.


Fitch повиши рейтинга на BBB от BBB-, докато S&P Global Ratings - до BBB-/A-3' от BB+/B.


От Fitch посочват, че перспективата и по двата показателя е стабилна, а повишеният рейтинг отразява подобрената оценка на страната по отношение на външните финанси, а представянето на България надхвърля средното по стандартите за категорията BBB.


Анализаторите от S&P Global Ratings посочват, че повишението на дългосрочния кредитен рейтинг отразява засилването на външната позиция на страната, благодарение на продължителната експанзия на износа и нарастването на спестяванията. Рисковете, които са свързани със значителна и внезапна промяна във финансовите потоци, които идват от чужбина, и в частност преките чужестранни инвестиции, са значително намалели, твърдят от агенцията. От нея посочват още, че публичните финанси също са оценени като стабилни и защитаващи валутния режим.
Според S&P Global Ratings стабилната перспектива показва наличието на баланс на рисковете, които са свързани с оценяването на кредитния рейтинг. Освен това са подобрени очакванията за растежа на икономиката на страната. Фискалната политика пък е оценена като консервативна.


Факторите, които могат да помогнат за повишаването на кредитния рейтинг на страната в рамките на предстоящите 2 години, са ускоряването на икономическия растеж, продължаващото намаляване на необслужваните кредити, повишаването на фискалните буфери и присъединяване на лева към Валутен механизъм II. Всичко това би засилило доверието в паричната политика на страната, твърдят от S&P.


От Fitch пък посочват, че нарастването на потенциала за растеж на икономиката в средносрочен план и скоряването на нейната конвергенция спрямо нивата на доходите от държавите с по-висок рейтинг, са факторите, които биха могли да помогнат.


Негативно биха се отразили наличието на външни дисбаланси, като задълбочаване на дефицита по текущата сметка и влошаването на конкурентоспособността. Риск в областта на публичните финанси би било наличието на висок бюджетен дефицит, който ще влоши очакванията за развитието на дълга, както и наличието на съществени задължения по линия на предприятията, които са държавна собственост, твърдят от Fitch.


S&P би предприела негативни действия по рейтинга, ако има натиск върху платежния баланс на България, както и при по-ниски очаквания за икономическия растеж и влошаването на публичните финанси.


И все пак от Fitch твърдят, че през миналата година България е нетен външен и се очаква позицията да продължи да се подобрява. Излишъкът по текущата сметка е оценен на 3,4% от БВП, средно за периода от 2017 до 2019 г.. Той е подкрепен от повишаването на конкурентоспосбността и диверсификацията на износа.


Вторият фактор с висок принос към оценката на рейтинговата агенция е свързан със засилването на външните буфери на страната. Външните резерви представляват 49,7% от БВП, а коефициентът на външна ликвидност е оценен на 215% към края на 2016 г., които осигуряват адекватно покритие за поддържане на режима на валутен борд.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

радев · 18:18 · 02.12.2017
щото са ни малко дълговете
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент