13:43 ч.

13.07.17

2 мин.

0

0

0

София изостава по условия за бизнес

от Ивета Иванова |

София изостава по условия за бизнес

По-малките градове в България изпреварват София във всички дейности, свързани с правенето на бизнес, с изключение на получаването на разрешителни за строежи. Това показват докладът "Правене на бизнес в ЕС, 2017 г.: България, Унгария, Румъния", който е изготвен от Световната банка в сътрудничество с Европейската комисия (ЕК). Подобна тенденция се забелязва и в Унгария - столицата Будапеща също изостава спрямо по-малките градове в правенето на бизнес. В Румъния пък е обратното - столицата Букурещ се представя по-добре от по-малките румънски градове.
В доклада на Световната банка включените български градове са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен. Изследвани са 5 фактора - започване на бизнес, получаване на разрешително за строеж, присъединяване към електроразпределителната мрежа, регистриране на собственост и изпълнение на договори. Според данните, София се представя по-лошо в категорията започване на бизнес в сравнение с останалите български градове, включени в доклада. За предприемачите е по-лесно да регистрират фирма във Варна. Регистрирането на фирма във Варна отнема 14 дни, а в София - 21 дни.
Всички нови фирми в унгарските градове, влезли в проучването, използват система за онлайн регистрация, докато в България и Румъния процентът е по-малък.
В София разрешително за строеж се получава средно за 97 дни, а в най-дълъг е срокът в Русе - 165 дни. Във Варна времето е 135 дни, а в Бургас 133 дни. Варна е първенец у нас във включването в електроразпределителна мрежа - средно 200 дни.
Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че където нещата са по-развити икономически, например в София, някои от процесите са забавени и това е заради интензитета, с който се ползват административните услуги. Според него не може да се изведе пряка корелация, че там където се прави технически погледнато по-лесно бизнес, бизнесът е по-развит. Например, в Румъния някои индикатори стоят по-лошо като продължителност във времето, но от трите страни, тя е с най-висок икономически растеж.
Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че излишната административна тежест губи време на гражданите и че трябва да се минава от хартия към електронни услуги.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент