Сливането на Deutsche Börse и LSE пред провал

Сливането на Deutsche Börse и LSE пред провал | StandartNews.com

Планираното сливане на Deutsche Börse и London Stock Exchange (LSE) по всяка вероятност ще се провали, предава Ройтерс. В неделя вечерта LSE обяви, че Европейската комисия настоява за продажба на нови части от бизнеса, за да даде зелена светлина за оценената на 25 млрд. евро сделка. Компанията обаче не била готова на такива отстъпки. „На базата на сегашната позиция на комисията LSE очаква, ЕК да не одобри сливането".

По този начин ще се провали и петият опит за сливане на двете компании. Два пъти сондинращите разговори са били прекъсвани, още преди да станат обществено достояние.

Според някои източници Deutsche Börse е била изненадана от решението на британците. „По всичко изглежда, че сделката пропада", казва пред агенцията запознат източник.

Преди година след материал на Ройтерс двете компании потвърдиха, че преговарят за сливане. Те искаха да създадат европейски гигант, който да може да се конкурира с по-големите американски оператори CME и ICE.

В Германия обаче от самото начало имаше критики, защото седалището на холдинговото дружество щеше да бъде в Лондон. След вота за Brexit съпротивата дори се увеличи. Провинция Хесен изискваше седалището да се измести във Франкфурт.

Не всички аргументи обаче са в контра на сделката. Според председателя на надзорния съвет на германската борса Йоаким Фабър решението на Великобритания да напусне ЕС трябва да е мотив за затягането на взаимоотношенията между двете страни. Той дори състави шестчленен комитет, който работеше по изглеждането на проблемите породени от референдума. Акционерите на LSE и Deutsche Boerse вече одобриха самата сделка.

Новината за вето от страна на Брюксел е изненадваща за мнозина. Още преди известно време LSE предложи в случай на сливане да продаде клиринговата си къща Clearnet SA за 510 млн. евро на базираната в Париж борса Euronext.

ЕК е дала да се разбере, че се опасява от възможното господстващо положение на обединената борса при уреждането на сделки с деривати (клиринг) в Европа. LSE и Deutsche Börse се надяват от своя страна продажбата на Clearnet да е достатъчна, за да смекчи опасенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай