Семейният бизнес иска по-ниски данъци

Семейният бизнес иска по-ниски данъци | StandartNews.com

Не търсим бързи печалби, а мислим за следващото поколение, каза президентът на Световната организация Карл-Ериван Хауб

По-ниски данъци и осигуровки за семейните фирми искат от Сдружението на фамилния бизнес у нас. Работна група подготвя законодателни промени, които предвиждат облекчения за този тип компании в България. Ще се използва нормативния модел за семейните тръстове на държави като Германия и Великобритания, съобщи адвокат Стефан Гугушев, президент на Сдружението. В него членуват 64 български семейства, заедно с техните фамилни компании от различни сектори на икономиката - високи технологии, туризъм и хотелиерство, строителство и търговия с недвижими имоти, земеделие и др. "Те са гръбнакът на икономиката ни", посочи адвокат Стефан Гугушев.

Вчера бе отбелязана 10-годишнината на Сдружението, а специални гости бяха
бившият заместник-председател на Еврокомисията Гюнтер Ферхойген, който е съветник на Управителния съвет на Европейския фамилен бизнес /EFB/ и Карл-Ериван Хауб, президент на Световната oрганизация за фамилен бизнес. "Българското сдружение има своето уважавано място в европейското семейство, както и България в семейството на ЕС. За 10 г. членство страната ви оправда всички очаквания и в социалната, и в икономическата, и в политическата, и в културната сфера", каза Гюнтер Ферхойген, който в периода 2004 - 2010 г. изигра съществена роля за приемането и интегрирането на България в ЕС. Той добави, че България е опазила икономическата си стабилност и е станала фактор за стабилност в региона.

"Вие сте пример за много страни-членки на ЕС", каза още Гюнтер Ферхойген

"Икономиките, в които семейните фирми са повече, са по-успешни", каза Карл-Ериван Хауб. Той е 5-то поколение, изпълнителен директор на 150-годишната семейна компания „Тенгелман груп", холдинг с оборот от над 8 милиарда евро за 2014 г. и над 70 000 служители. "Девизът на нашата организация е: Ние не измерваме живота в дялове, а в бъдещи поколения. Гледаме в бъдещето, но не за 2-3 месеца напред, а за 5-10 години. Не търсим бързи печалби, а мислим за следващото поколение. По този начин ние създаваме устойчивост не само за семейството си, но и за работещите в компанията, за околната среда и за икономиката", обясни философията на семейния бизнес Карл-Ериван Хауб. И посочи целите на сдружението - да подготви наследниците да поемат управлението на фирмите и да ги изведат напред.

"Организираме обучения, семинари, на които младите се подготвят как да се справят с предизвикателствата", каза адвокат Виктор Гугушев, президент на младежката структура Next Generation. През годините менторите на младежите са били Жозе Мануел Барозу, Ал Гор, а в календара за 2018 г. членовете на Next Generation ще чуят вдъхновяващи истории от Васил Терзиев (основател на ИТ компанията „Телерик") и Росен Плевнелиев (президент на Република България 2012 - 2017).
10-годишнината на Сдружението бе отбелязана с официална вечеря, на която присъстваха представители на българския фамилен бизнес, институции, дипломати.

„Сдружение на фамилния бизнес – България" е неправителствена организация, а компаниите-членове осигуряват заетост за над 25 000 човека и имат общо годишен оборот от над 3 млрд. лева.

През 10-те години от своето съществуване, Сдружението е председателствано от Петър Манджуков, Христо Илиев, Атанас Симеонов и понастоящем от адвокат Стефан Гугушев.

Българската организация е пълноправен член на Международната мрежа на фамилния бизнес /FBN International/, която действа от 1989 г. В нея членуват над 13 000 микро, малки, средни и мегафирми от около 60 страни. Членската маса расте с 10% на година, което прави FBN International най-бързо развиващото се движение в света, заяви Карл-Ериван Хауб. Сред членовете на Сдружението са известни фамилии като Хайнекен, Сваровски, Берета, Рокфелер, Шопард и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай