Създават индустриална зона край Казанлък

Създават индустриална зона край Казанлък | StandartNews.com

Общинарите заделят над 100 дка терен край Бузовград

Индустриална икономическа зона създава и вторият по големина град в Старозагорско - Казанлък. Първата стъпка бе направена в петък с подписването на меморандум за сътрудничество между общината в Града на розите и "Национална Компания Индустриални Зони" ЕАД. Документа парафираха кметът на Казанлък Галина Стоянова и Антоанета Барес, директор на държавното дружество.
„Казанлък е изключително подходящ за инвестиции, защото има не само традиции в бизнеса, но и много добри училища", отбеляза Антоанета Барес. Тя припомни, че за инвеститорите, освен инфраструктурата, много важна е работната ръка. Не е тайна, че в Казанлък има много силни ученици, които постоянно печелят международни състезания. От години тук функционира прочутата школа за млади таланти по физика на Теодоси Теодосиев- Тео. Шефката на "Индустриални зони" обяви, че компанията започва да изпраща в Града на розите инвеститори, за да започне изграждането на инфраструктурата съвместно с Общината.
„Меморандумът е първа стъпка нашият град и регионът да бъдат представяни целево, а не с отделни, случайни срещи", посочи със задоволство кметът на общината Галина Стоянова, която се надява на по-голям инвеститорски интерес и по-скорошно създаване на индустриалната зона.
В успеха на начинанието е убеден и председателят на местния парламент Николай Златанов. Той припомни, че в края на май със свое решение Общинският съвет единодушно е дал съгласие за старта на индустриалната зона. Основният мотив в предложението на кмета Галина Стоянова е бил високият икономически потенциал на Казанлък, който има възможност да изгради и развие индустриална зона от нов тип, отговаряща на съвременните стандарти и изискванията на пазара.
Определеният терен за развитие на индустриална зона "Казанлък" е южно от града по пътя към село Бузовград. Първоначалната инфраструктура ще се изгражда върху 68 дка общински терен. Има възможност обаче този терен да бъде разширен с почти още толкова - с още един общински имот от 52 дка, или зоната ще се разпростре върху общо 120 дка площ.
В процес на развитие са общо 11 индустриални зони в страната, като Бургас, Варна, Стара Загора, Видин, Хасково, Карлово, Казанлък и други, добави Антоанета Барес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай