Регистрираната безработица се запазва на 5,7% и през юли

Снимка: Wikimapia

Регистрираната безработица се запазва на 5,7% и през юли | StandartNews.com

Равнището на регистрираната безработица продължава да е 5,7 на сто и през юли, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията. Отчита се минимално понижение от 0,08 процентни пункта спрямо юни 2018 г. и от един процентен пункт на годишна база.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 185 834, като числеността им се свива с 1.5 на сто спрямо предходния месец и с 15.9 на сто спрямо година по-рано. Новорегистрираните през юли са 22 637, като от тях 1699 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 36 720 посредством трудови борси и информационни събития, срещи и презентации със завършващите образование, организирани от кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски и трудови медиатори и др.

Освен към безработните, дейността на бюрата по труда е насочена също към заети, учащи и пенсионери, като през юли 520 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.

Общо 17 211 са постъпилите на работа през месеца, като 82.4 на сто от тях са устроени в реалната икономика. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени 3036 души: 433 - по програми, 133 - по мерки и 2 470 - по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

През месеца общо 1178 безработни са включени в обучения за придобиване на нова квалификация и ключови компетентности. Професиите, в които се обучават курсистите са основно в направленията търговия на едро и дребно, приложна информатика, строителство и градинарство (паркове и градини), а ключовите компетентности са най-вече дигитална, предприемачество, умения за учене.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 15 707, като 75.7 на сто от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (30.9 на сто), търговията (14 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (8.2 на сто), административните и спомагателните дейности (7.9 на сто), образованието (7.9 на сто), строителството (6.7 на сто) и операциите с недвижими имоти (4.2 на сто) и др.

Най-търсените групи професии през месеца са били: работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; преподаватели; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни на тях; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; оператори на стационарни машини и съоръжения; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; водачи на МПС и подвижни съоръжения; монтажници и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай