19:00 ч.

27.06.18

2 мин.

0

1

0

Райфайзенбанк: Вътрешното търсене движи икономиката

от Стандарт |

Райфайзенбанк: Вътрешното търсене движи икономиката

Има засилени покупки на недвижими имоти и автомобили, следствие от наличието на значителни спестявания, казва Емил Калчев


Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към юни, с фокус върху брутния вътрешен продукт.
Анализаторите на банката отчитат, че според данните на НСИ през първото тримесечие на 2018 г. БВП се увеличи с 3.5% спрямо същото тримесечие на 2017 г., което макар и по-ниско от очакваното бе по-високо от предходното тримесечие.
„От страна на търсенето, влиянието на външното търсене върху ръста остана относително слабо, макар и по-силно от предходните две тримесечия. От друга страна, в рамките на вътрешното търсене положителен принос реализираха както крайното потребление, така и брутните инвестиции.", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.
От страна на предлагането, през първото тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП имаше очаквано секторът на услугите, следван от индустрията (в т.ч. строителството), докато селското стопанство остана неутрално към растежа. „Картината на приносите на отделните групи услуги към динамиката на сектора отразява ситуацията в страната през първото тримесечие на годината – засилени покупки на недвижими имоти и автомобили, следствие от наличието на значителни спестявания, спада на лихвите по депозитите и кредитите, както и липсата на достатъчно инвестиционни възможности в страната.", допълва Калчев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:25 · 02.07.2018
ВЪТРЕШНОТО ТЪРСЕНЕ ДВИЖИ ИКОНОМИКАТА...НО КОГАТО 60-70% ПРИ ВЪТРЕШНО ТЪРСЕНЕ ПО ДЖОБОВЕТЕ НЕ НАМИРА НИЩО ИЛИ ТОЛКОВА,КОЛКОТО ДА ПРЕЖИВЯВА,ЗА ДА НЕ УМРЕ, ТОВА ВЪТРЕШНО ТЪРСЕНЕ ДВИЖИ РЕВОЛЮЦИЮТА.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент