Прогнозите за колапс са лъжливи

Прогнозите за колапс са лъжливи | StandartNews.com

Стив Ханке пред Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria

Не съм изненадан от Brexit, защото ЕС вече е загубил цялата си легитимност. А когато една институция стигне дотук, обикновено следва революция. И това, което гласуващите казаха, е НЕ на неизбраните европейски технократи и ДА на независимостта и свободата.

Какво ще означава това за България? Аз мисля, че е доста интересно, защото България показа много добро балансиращо поведение. Има една голяма институция в България - това е валутният борд и аз винаги съм твърдял, че би било голяма грешка, ако влезете формално в еврозоната и приемете еврото, отървавайки се от лева, респективно от валутния борд. България има много гъвкава позиция и, от една страна, левът е клонинг на еврото и еднакво стабилен като него, но можете да излезете, да прекратите връзката с еврото, което е много хубаво нещо.

Също така България не допусна диктат от Англо-американската сфера на влияние, или от германския канцлер, или от самия ЕС по отношение на имигрантите. Вашата страна затегна граничния контрол, което е изключително важно, защото една от големите причини вотът за Brexit да спечели беше именно проблемът с бежанците.

Третото е по-скорошно - когато НАТО предложи да се извършват военни учения в Черно море. Много провокативни военни учения. И България много правилно отказа да се включи в тях.

Мисля, че това са няколко много добри точки за България. И в общ план смятам, че Европейският съюз се превръща в клуб, на който никой не би трябвало да иска да бъде член. Що за клуб е този, в който те заплашват да те наранят, ако решиш да си тръгнеш? Вие сте по-скоро заложници, а не негови членове.

Колкото до икономическата ситуация - мисля, че хората трябва да се успокоят, защото и Financial Times и Wall Street Journal, и изобщо цялата водеща преса бъркат в 95% от нещата, които пишат. Това ще рече, че 95 на сто от това, което четете във финансовите медии, е или грешно, или не по същество. Такъв е и случаят със страшните икономически последици, които се прогнозират при излизане от ЕС. МВФ сбърка също толкова фундаментално. Каква е картината в действителност? Износът от Великобритания към ЕС е само 12,5 на сто от БВП на Кралството. Това не е толкова много, колкото повечето хора си мислят. А ако те напуснат сега, каквото е и тяхното желание, в най-лошия случай ще бъдат принудени да плащат вносните мита в ЕС, които са на нива от 4 процента. Така че цените на британските стоки ще трябва да бъдат свалени най-много с 4 на сто. Като това е най-лошият сценарий. Но това е само половин процент от БВП на Обединеното кралство. Моите изчисления сочат, че спадът ще е равносилен на само една десета от процента от БВП. Такава ще е стойността на загубата от търговията с ЕС.
Така че икономическото отражение ще е несъществено. И ние бяхме лъгани за неговите измерения от политическия елит и пресата. Особено що се отнася до прогнозите за пълен колапс на Великобритания при напускане на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай