Прогнозират поскъпване на храните заради природния газ

Прогнозират поскъпване на храните заради природния газ | StandartNews.com

Производители на храни очакват повишаване на разходите за производство и поскъпване на крайната продукция, съобщи Нова телевизия.

Заради поскъпването на природния газ с около 30% от 1 април цените на парното и на топлата вода също ще се повишат, а производители на различни хранителни продукти очакват разходите им да нараснат и да вдигнат цените.

„10% от стойността на всяка една наша закуска е енергия. Ние сме просто зависими от енергията", обясни Димитър Бешиков, който е управител на пекарна. Сметките му показват, че ако природният газ поскъпне с 30%, цената на хляба може да скочи с 15 стотинки. Той е убеден, че брашното и транспортът също ще поскъпнат, а това задължително ще донесе увеличение на цените към крайния потребител.

Още по-сериозен удар очакват производителите на зеленчуци. „Нашите разходи за отопление представляват от 50 до 70% от стойността на нашия продукт, тъй като използваме предимно газ, за да произвеждаме нашите продукти. Около 100 млн. куб. м за годината използват всичките оранжерии в България, които се отопляват на газ", обясни Атанас Кунчев от Асоциацията на оранжерийните производители.

Затова от оранжериите до щанда краставиците и доматите ще поскъпнат драстично, смятат производителите. Половината от млекопреработвателните предприятия също работят с природен газ. А цените на опаковките на всички млечни продукти зависели от синьото гориво. На щанда със сиренето и кашкавала обаче поскъпването ще е трудно. „Това е свързано с ниската покупателна способност на българския потребител и фактически страха от огромната конкуренция, която има в България и от млечните продукти, които влизат от Европа", коментира Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателните.

Разходите на бизнеса ще растат, потвърждават и икономистите, но невинаги най-добрият вариант бил да ги компенсират с цените на щанда.

„При сегашните нива на конкуренция на европейския пазар, ако при нас цената на природния газ се увеличи по-бързо, отколкото при тях, това означава загуба на пазарния дял на български компании или жертване на някакъв финансов резултат", коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Прогнозите на икономистите не са толкова мрачни като тези на бизнеса. „През предходните години, когато наблюдавахме намаляване цената на природния газ, не видяхме някакви сериозни намаления на крайните цени и предполагам компаниите в момента би трябвало да имат достатъчни резерви, за да поемат такова увеличение", смята Стайков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай