Премиерът откри завод на "Приста ойл" в Узбекистан (ОБЗОР)

Премиерът откри завод на  "Приста ойл" в Узбекистан (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът на Узбекистан Гуломжон Ибрахимов откриха високотехнологичен завод за рециклиране на масла на "Приста Рисайклинг" в Узбекистан. Това съобщиха за "Стандарт" от "Приста ойл груп". На официалното събитие присъстваха и представителите на акционерите на компанията Пламен Бобоков и Ивайло Манджуков.

Заводът е дело на смесеното дружество "Уз-Приста Рисайклинг", създадено с постановление на президента на Узбекистан Ислам Каримов. 51% в него държи българската "Приста Рисайклинг", а 49% - "Узнефтепродукт", дъщерна компания на "Узбекнефтегаз". Основни акционери в "Приста Рисайклинг" са братята Атанас и Пламен Бобокови и семейство Манджукови.
Церемонията даде старта на 20-ата международна конференция и изложба "Нефт и газ" в столицата на Узбекистан Ташкент, в която участват над 200 компании от 26 държави. Българо-узбекското предприятие е в гр. Ангрен, Ташкентска област, и откриването му се състоя чрез телемост.

"Дори и днес сме свидетели на иновация - вместо да пътуваме до завода, успяхме чрез видеовръзка да свържем днешната конференция с една българо-узбекска инвестиция в областта на енергийната ефективност, която води до опазване на околната среда, отработване и производство на нефтопродукти и разкриване на работни места", коментира премиерът Борисов.
Като социално ангажирана компания в "Приста ойл" отдавна обмисляхме инвестиция в преработката на отработени масла до получаване на свежи базови, заяви Пламен Бобоков. Имаме намерение да изградим аналогични мощности в редица държави от Азия и Африка, посочи той.

Инвестицията в завода е около 19 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай