Представиха икономиката ни пред посланици

Представиха икономиката ни пред посланици | StandartNews.com

Очаква се ръстът на икономиката у нас да надхвърли 3% за 2017 г., което е над средните показатели в ЕС, и да се задържи над това ниво в средносрочна перспектива. Това каза зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Годишната посланическа конференция в София. Той представи част от приоритетите във външноикономическата политика на правителството и конкретните стъпки, които е предприело Министерството на икономиката за привличане на повече чуждестранни инвеститори, и подкрепа на български компании за стъпване на нови пазари.

„Благодарение на съвместните ни усилия за последната година са организирани 23 международни изложения, на които са представени над 230 български компании в страни като Германия, Русия, Италия, Великобритания, Испания, Китай, ОАЕ и др.", съобщи Александър Манолев. Той допълни, че в резултат на активното сътрудничество между Службите по търговско-икономически въпроси и посолствата по места са организирани бизнес делегации, в които са се включили над 150 български компании. „Състояха са и 12 бизнес форума в страната с представители на бизнес средите от Русия, Република Корея, Обединените Арабски Емирства и др., в които от българска страна участие взеха над 600 компании", каза още заместник-министърът.

Той спомена и някои от големите инвестиции, реализирани в България през последните години, за които принос също има активната външноикономическа политика. Открит център за аутсорсинг и ИТ услуги в София от индийска компания; иновационен център за насърчаване на стартиращи предприятия с американско участие в София Тех Парк; навлизането в България на най-големия дистрибутор на етерични масла в света, бяха само част от посочените примери от зам.-министъра.

„Вярвам, че тези резултати са общи и че заедно можем да постигнем още много. Знам, че човешкият ресурс често не достига, че приоритетите са много, а времето малко. Но наистина се надявам, че ще продължим общите усилия за подобряване на ефикасността, за партньорство и взаимопомощ, за да постигаме още по-големи успехи", обобщи Александър Манолев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай