Посрещаме китайския премиер на 7 юли

Министър Караниколов обсъди с колегата си Джон Шан предстоящата визита на Ли Къцян у нас, с г-н Мяо Вей дискутираха изграждането на съвместен индустриален парк в България

Посрещаме китайския премиер на 7 юли | StandartNews.com

Престоящото посещение на китайския премиер Ли Къцян у нас бе една от темите на разговора между министъра на икономиката Емил Караниколов, който е на посещение в Пекин, и Джон Шан, министър на търговията. Визитата на Ли Къцян  в България ще е съчетана с провеждането на 7-та Среща на правителствените ръководители на Инициативата „16+1" на 7 юли 2018 г.

„Приемаме тази визита за приоритетна, а предстоящата инициатива определяме като важен механизъм за стимулиране на инвестиционните, търговско-икономическите, културните и други връзки с Китай", заяви икономическият министър.

Джон Шан го увери, че ще насърчи китайските фирми да инвестират в България и да внасят повече български стоки, особено от земеделския сектор.

През 2018 г България ще бъде домакин и на друга важна проява – Срещата на местните лидери на 16+1, която ще се проведе в Пловдив през есента. Караниколов и Шан  обсъдиха още провеждането на следващата сесия на Смесената комисия в Китай, чийто председател за българската част е българският министър.

Той даде предложение Смесената комисия да бъде съчетана с негово следващо посещение в Китай, свързано с участието му в Китайски международен панаир за вносни стоки, който ще се проведе на 5-10 ноември 2018 г. в Шанхай.

Предложение за сътрудничество в областта на индустрията, търговията и информационните технологии бе обсъдено по време на официалната среща между Караниколов и министъра на индустрията и информационните технологии на Китай г-н Мяо Вей в Пекин. Срещата е част от официалната визита на българския министър в Китай.

Двамата министри дискутираха идеята за изграждане на съвместен индустриален парк в България. За тази цел бе изразена готовност за сътрудничество от страна на Китайския център за развитие на информационната индустрия (КЦРИИ) към Министерството на индустрията и информационните технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай