По-малко бюрокрация = по-малко корупция

По-малко бюрокрация = по-малко корупция | StandartNews.com

Ако държавата има активна роля, то тя трябва да е по линия на образователната подкрепа

В икономиката на секторите с добавена стойност и глобална конвертируемост се усеща остра необходимост от специалисти

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК

Всяка икономика има нужда от подкрепа. Това включва устойчива законова и данъчна среда, справедливо правораздаване, опростени и достъпни административни процедури, минимална държавна намеса. Навремето президентът на САЩ Рейгън беше казал: "Скъпи сънародници, най-важното, което ще ви обещая, е по-малко държава". Колкото по-малко администрация и бюрокрация има пред бизнеса, толкова по-малко е корупцията, толкова по-малко е и тормозът над него, респективно е по-висока неговата ефективност.

Ако държавата има активна роля, то тя трябва да е по линия на образователната подкрепа. В хода на постепенното израстване от икономика на недвижимите имоти и суровините, към икономика на секторите с добавена стойност и глобална конвертируемост, се усеща все повече остра необходимост от специалисти с качествено и адекватно образование.
Другата сфера на необходима подкрепа са европейските програми и фондове за насърчаване основно на малки и средни предприятия, както и да се развие и вътрешна инфраструктура с вътрешни програми за насърчаване на бизнеса, респективно на инвестициите.

Да не делим капитала на наш и чужд
Кредитните институции могат само да подкрепят успешни, добре развиващи се проекти
Ключът за просперитет е средата да предразполага инвеститорите
Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

Ключът за просперитет на икономиката е първо в "подреждане" на средата за правене на бизнес - да бъде по-благоприятна, по-устойчива, така че да буди доверие и да предразполага към растеж. Второ - по-високата степен на интеграция с останалия свят, по-специално с ЕС, където сме привилегирован партньор и където биха се създали възможности за нарастване на експорта - и на стоки, и на услуги. Банките в такъв случай биха подкрепили всеки разумен икономически изгоден проект. Защото кредитните институции не могат да бъдат сами по себе си генератор на растеж. Те могат да подпомагат вече успешните бизнеси, ако искаме банковата ни система да е успешна. Банките не се слагат най-отпред, така да се каже - пред колата, те само подкрепят. Те не могат да компенсират мениджърски грешки, могат само да подкрепят успешни, добре развиващи се бизнеси, проекти с добри бизнеспланове. Дали ще са в корпоративния сектор, или ще бъде за лично потребление - ако не си си направил добре сметката, лошо е и за теб, и за банката. Ако знаеш какво правиш и бизнесът ти е добре структуриран като възможности - всичко е наред.

Що се отнася до възможностите за стимулиране на икономиката с национални средства, то средствата не са вързани с панделки с надписи национални или интернационални. Освен това не ми харесва идеята за делене на капитала на чужд и наш. Капиталът си е капитал, вече има български капиталовложения в чужбина, български инвеститори, които излизат извън границите на страната ни освен чуждите, които идват тук. Но в крайна сметка тукашната икономика е бенефициент на тези пари. България е относително малка страна и сравнително нова икономика и капиталовата база не е много висока, няма много натрупан капитал. Затова, ако искаме да растем с по-високи темпове, трябва да създадем условия да привличаме чужд капитал. Прекалено малки сме, за да се изолираме от останалия свят и да се надяваме, че само с наши пари ще можем да вървим напред.

Нужни са политики за развитие на регионите

Човешките ресурси са най-важни за държавата, затова трябват реформи в образованието и здравеопазването

Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс"

Реформите, които очакваме, за да има растеж, са най-вече реформи в образованието и в здравеопазването. Човешките ресурси са най-важните за една държава. Когато по-добре се управлява този човешки ресурс, имайки предвид образованието, тогава и икономиката ще бъде по-производителна. В здравеопазването са необходими грижи за всички - както за тези, които трябва да се обучават тепърва, така и за онези, които в момента отдават труда си за благоденствие на нацията, така и за хората в пенсионна възраст. Това са двете изключително важни реформи. Това, което ме притеснява, е силното обезлюдяване на Северна България, което е тенденция в последните 10-15 г. Забелязва се ясно разграничаване между Северна и Южна България като две частни лица, които се движат с много различна скорост като икономики. Това изисква повече внимание към повече регионални политики, насочени към стимулиране на бизнеса, на търговията, на промишлеността в Северна България. Трябва да се обърне внимание и на висшето и средното образование там. Ясно е, че по-привлекателните региони са основно Югозападният и около Бургас - част от Югоизточния. Ако не се вземат мерки, ще продължи да се натрупва неравенство. Все още има възможности за активна политика, стратегия за дейността по Дунав като една европейска река, която свързва Изтока, Запада и до голяма степен Севера и Юга в Европа. Реформи в регионалното развитие биха донесли полза и по-бърз растеж. Убеден съм, че една образована и обучена нация със сигурност ще бъде по-успешна от една по-глупава. Въпреки конспиративните теории, че нарочно някой ни прави глупави, смятам, че по-скоро това усещане се усилва от изтичането на мозъци от България. Не че някой ни прави глупави, просто най-блестящите умове напускат страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай