Подобряват възможностите за корабоплаване по Дунав

Подобряват възможностите за корабоплаване по Дунав | StandartNews.com

Дългосрочните мерки за поддържане на корабоплавателния път по река Дунав обсъдиха днес министърът на транспорта Христо Алексиев и европейският координатор за коридор „Рейнско – Дунавски" Карла Пейс. Тя благодари на министър Алексиев за предприетите от него спешни мерки, свързани с поддържането на фарватера и с развитието на корабоплаването по река Дунав.

Министър Алексиев информира г-жа Пейс, че подготовката на проекта за закупуване на драгажна техника е ускорена и предстои скоро апликационната форма да бъде подадена за одобрение от Управляващия орган на ОПТТИ 2014 - 2020. Основната му цел е доставка на драгажно съоръжение за рехабилитация на корабоплавателния път в поддържания от България участък от реката.

Христо Алексиев обясни още, че МТИТС стартира обществена поръчка за драгиране на общия българо-румънски участък на река Дунав. Поръчката предвижда извършване на удълбочаване в най-критичните участъци на реката, с цел възстановяване на проектните дълбочини по фарватера според препоръките на Дунавската комисия. Министърът изрази увереност, че до средата на годината ще има избран изпълнител. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай