Павлова: Общините трябва да станат пълноправни партньори за важни проекти

Павлова: Общините трябва да станат пълноправни партньори за важни проекти | StandartNews.com

Регионалният министър Лиляна Павлова се обяви за повишаване активността на местните власти през новия програмен период. По време на дискусия на в. "Стандарт" тя заяви, че общините трябва да станат пълноправни партньори при реализирането на важни проекти, свързани с инфраструктура, пътна, образователна, спортна, всякаква, подобряване на градската среда.

Министър Павлова сподели, че освен на директните плащания и проектите по различни европейски програми, трябва да се акцентира особено на публично-частното партньорство, за което ще бъдат създадени два фонда за Северна и Южна България.

По време на дискусията тя изтъкна, че се прави всичко възможно за ускоряванен изграждането на обходния път на Кърджали като на този етап са ясни вече идейният и техническият проект. Предстои на заседание на междуведомствен съвет да се уточнят някои подробности, свързани с проекта и да се търси финансиране, защото индикативната му стойност е много голяма.

Днес се провежда дискусията на вестник "Стандарт" и КРИБ на тема "Да! на българските региони - Кърджали". Участват 4 министри - Лиляна Павлова от МРРБ, Десислава Танева - министър на земеделието, Зорница Русинова - министър на труда и социалната политика, Николина Ангелкова- министър на туризма.

В разговорите участват и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, Диян Стаматов - зам.-министър на образованието, както и народните представители от региона Цвета Караянчева от ГЕРБ, от ДПС Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед и Салиха Емин.

Акцент на дискусията са развитието на инфраструктурата на област Кърджали, възможности за изграждане на обходен път на Кърджали, също разширяване на пътя Кърджали-Смолян. Във фокуса на дискусията е и държавната политика в сферата на земеделието, заетостта, въпросът с кадрите, изобщо политиките за развитие на регионалната икономика, туризма, въдзможности за професонално образование според спецификата на региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай