Пържен скорпион с чаша шардоне, моля!

Скоро светът ще научи за сорта "Драконово око", казват експертите

Пържен скорпион с чаша шардоне, моля! | StandartNews.com

Пържените скорпиони, набодени на шишчета, са толкова популярна улична храна в Пекин, колкото и кебапчетата на Балканите. Те са леко солени на вкус, би им подхождало например бяло вино шабли. А защо не и шардоне - най-популярния бял сорт в Поднебесната империя. Това е мнението на един от българските дегустатори, участници в Световното състезание по вино - Councours Mondial de Bruxelles, което тази година за първи път се проведе в Китай.

330-те винени експерти, които пристигнаха от цял свят за престижния винен форум с 25-годишна история, потърсиха отговори на въпроса с какво вино е подходящо да се сервират традиционните патица по пекински, супа от костенурки, морска змиорка.

И тъй като Китай се очертава като

новият тигър на световната винена карта

сомелиерите трябва спешно да намерят хармонията в съчетанието на типичните азиатски ястия и еликсирите на бог Дионисий.

В Китай вече работят по въпроса, стана ясно на един от майсторските класове по време на винения форум, който се проведе от 10 до 14 май 2018 г. в провинция Ханджан. Проф. Ли Демеи от Селскостопанския университет в Пекин е изготвил карта на вкусовете в Поднебесната империя, според които се търсят подходящите вина. От нея става ясно, че хората на Изток предпочитат по-солено, на Северозапад - по-пикантно, а около Шанхай - по-сладко. Изводът на професора е, че унифициран китайски вкус за вината не съществува, затова производителите трябва да заложат на различни сортове и блендове, според традициите в кулинарията.

"Китай прави винена революция, но това е доста трудно заради климата - лозята не обичат студените и сухи зими и горещите лета, каквито преобладават в тази част на Азия. Въпреки това целта е поставена - от потребител номер 5 на вино, страната да стигне поне до номер 2", обяснява Верислава Бенова, Връзки с медиите на Concours Mondial de Bruxelles /СМВ/, която бе сред българските гости на форума.

Китай не случайно бе избран за страна домакин на форума, който за първи път излиза от пределите на Европа. Страната е номер 2 в света по лозови насаждения /8 47,000 ha/, бие я само Испания, а Франция е номер 3. Китай е петият най-голям вносител на вино по обем и четвъртият най-голям световен вносител на вино по стойност.

"Сигурен съм, че нашите деца ще пият китайско вино с най-високо качество"

каза Бодуа Аво, председател на СМВ, при откриването на 25-тото му издание.

Интересът към състезанието тази година бе много голям, до Ханджан, известна като Силиконовата долина на Китай заради развитата си IT индустрия, бяха превозени 75 тона вино от цял свят, като за товара бе нает половин самолет Боинг, разказват организаторите. Сред желаещите да се включат в журито за дегустации е имало над 1000 кандидати от Китай, от които са избрани и обучени 50. "Организацията бе на много високо ниво. Над 200 доброволци - студенти от Пекин, помагаха за дегустациите - най-голямата асистенция, която СМВ някога е имал", разказва Верислава.
По думите й, в Китай в момента виното е на върха на модната вълна, много е популярно сред младите хора. Милениалите се събират на винени партита, тази напитка е станала символ на социалния им живот. Големите ресторанти задължително имат винени листи. Цената е доста сериозна - бутилка от високия клас стига до 120-140 евро.

Най-популярно е каберне совиньон

и това не е случайно, тъй като Китай е номер 1 по насаждения с този сорт в света. Площите са 60 000 ha, според Световната огранизация на лозата и виното (OIV). Китайското вино от този сорт е получило и най-много медали в Councours Mondial de Bruxelles 2018 - 62.

Драконът е номер 2 по отличия за сорта мерло /15/, след Франция /214/ и преди Испания /13/ и Италия /10/. В топ три е за Шардоне след Франция и Италия. Отглеждан само на 3 000 ha, този сорт е най-разпространеното бяло грозде в Китай.

Драгонът е на пето място и по получени Grand Gold медали - най-голямото отличие на СМВ - сред страните участници. Преди него са Франция, Испания, Португалия и Италия. Grand Gold медалите за Китай са за сортовете марселан (2), каберне совиньон (1) и купаж с каберне-совиньон (2).

Виното от Китай, получило най-много точки от съдиите - тяхното "Откровение" (Revelation) - тази година е ZhongFei Marselan Reserve от местността Xinjiang. Произведено е от Zhongfei Winery, която е избата, отглеждаща най-много марселан в Китай.

Тези успехи не са случайни, тъй като винопроизводството се ползва с мощната подкрепа на държавата. В страната работят много френски и испански технолози, избите плащат за ноу хауто на специалисти от Стария континент.
В рамките на форума чуждестранните гости са посетили няколко винарни в региона. Една от тях е Шато Лион, където работят френски технолози. "Заради студената зима съхраняват зърното в хамбари под земята, а върху тях има изградено футболно игрище", разказва впечатленията си от китайския размах Верислава. Шатото е замислено и като място за винен туризъм.

Освен популярните в цял свят сортове грозде, В Китай виреят и няколко уникални, отглеждани за производство на вино. Някои от тях са хибриди - кръстоска между китайско и европейско или американско грозде, донесени в страната от западни мисионери. Има и около 39 диви гроздови щамове.

Имена като Лонгян, или Драконовото око, Шуанхонг, Бейхонг, Беймей, Беибингхонг и Гонгжубай може би все още не са познати на винопроизводителите, но е твърде вероятно светът скоро да научи за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай