Омбудсманът сезира КЗК за картел в розопроизводството

Омбудсманът сезира КЗК за картел в розопроизводството | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розопреработвателите, това обяви тя в Карловско при среща с розопроизводители.

По думите и е притеснително седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят да е ясно каква ще бъде цената и тя да е еднаква, без да се гледа качеството. От това може да се подозира за наличие на картелно споразумение, което убива конкуренцията, сваля цените и ликвидира отрасъла, посочи Мая Манолова. Тя обяви още, че сезира и НАП, да се намеси и започне щателни проверки на прекупвачите, които изкупуват на цени под два лева за килограм розов цвят, на тези които в момента ограбват труда на розопроизводителите.

Важно е всички малки розопроизводители да се регистрират като земеделски такива, за да могат да получат обещаните от земеделското министерство компенсации "деминимис". По думите й това може да стане през общинските служби по земеделие, които на място да регистрират, всички които искат да се регистрират.

Необходимо е също така след приключването на тазгодишната кампания, малките розопроизводителите да се обединят в Асоциация, с която догодина заедно да могат да си защитават интересите си. Както и да участват в процеса на подписване на договори с дестилериите, така че да бъдат максимално защитени интересите на малките розопроизводители, като в договорите са посочени регламентирани минимални изкупни цени, неустойки, както и глоби при неизпълнение на договореностите.

Мая Манолова каза още, че няма как държавата да избяга от отговорност и да не подкрепи розопроизводителите и този важен отрасъл - розопроизводството, който е лицето на България. В кратки срокове трябва да бъде изготвен закон за розата, но държавата може да се намеси и да спре вноса на продукти, които компрометират качеството на Българското розово масло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай