ОБЗОР ОТ ДЕНЯ: Транспортът минава на алтернативни горива

ОБЗОР ОТ ДЕНЯ: Транспортът минава на алтернативни горива | StandartNews.com

За своята мобилност и транспорт европейската и в частност - българската икономика, са силно зависими от вноса на течни горива, потреблението на които нараства. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на конференцията „Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.", организирана от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Европейската петролна асоциация FuelsEurope. Течните горива са един от основните източници на емисии парникови газове и затова необходимостта от въвеждане на нови екологосъобразни и енергоефективни технологии е целесъобразно, подчерта Петкова.

В рамките на българското председателството на Съвета на ЕС страната ни работи съвместно с останалите държави от ЕС за осъществяване на поетапен и преход към нисковъглеродна икономика и за повишаване на енергийната ефективност, допълни енергийният министър. Затова тази конференция, в обхвата на която попадат въпроси, свързани с разработването на стратегия за транспортния сектор и замяната на вносни горива с алтернативни, обезпечаването на сигурността на енергийните доставки, прехода към декарбонизация на транспорта и опазването на околната среда, ще допринесе в значителна степен за преминаване към нисковълеордна икономика, категорична бе Теменужка Петкова.

Нужен е един закон, който да регулира пазара на горива. Това заяви председателят на БПГА Валентин Златев, визирайки внесения в началото на март закон, който цели затягане на правилата за търговия с горива у нас. Ще настояваме да има обществен орган, който да следи за изпълнението на закона, каза Златев и допълни, че сега 14 различни закона регулират пазара на горива у нас. Съпротивата срещу закона идва от непознаване на текстовете, които са именно в полза на земеделските производители, обясни Златев. С новия закон се въвеждат понятия като "вътрешноведомствен обект", което е от полза за селското стопанство, посочи Златев. Отпорът срещу законопроекта е очакван, тъй като сивият сектор в горивата е 30% и това са милиарди, които не влизат в хазната, смята Златев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай