Обжалват решението на ВАС за заплатите

Длъжни сме да постигнем съгласие между социалните партньори, обяви Бисер Петков

Обжалват решението на ВАС за заплатите | StandartNews.com

Решението на ВАС за минималната работна заплата ще бъде обжалвано, обяви социалният министър Бисер Петков, цитиран от "Дарик". Той бе гост на форум "Европейският семестър, социалната защита и ролята на социалните партньори", организиран от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" в централата на синдиката.

Петков обяви, че има аргументи, които ще бъдат изложени пред съда. В същото време ще стартира и процес по конкултации на проект за постановление за размена на минималната работна заплата, който вече е публикуван за обществено обсъждане. Министърът заяви, че правителството е взело мерки да започнат консултации по  отношение на приемане на проекта на постановление, така че размерът на минималното възнаграждение да има силата на стабилен акт.

"Ще се изчака решението на втора инстанция, което ще бъде окончателно", допълни министърът. Според него по-големият въпрос обаче е за договаряне на механизма за минималната работна заплата, каквато е и препоръката на ЕК. Бисер Петков заяви, че не се е отказал да търси съгласие между социалните партньори за договаряне на такъв механизъм, въпреки различията, които има между тях.

"Моята задача е да изчерпам всички възможности за постигане на съгласие, макар че различията са сериозни", каза още Бисер Петков. "Като правителство сме длъжни да положим максимални усилия да се постигне това съгласие", заяви министърът на труда и социалната политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай