Община и държава правят индустриален парк във Варна

Община и държава правят индустриален парк във Варна | StandartNews.com

В ход е създаването на „Индустриално-технологичен парк Варна", като общината и Национална компания „Индустриални зони" ще учредят смесено дружество за реализацията на проекта. Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев с представители на бизнеса от региона. Дискусията се инициира от областния управител Стоян Пасев.

Община Варна предоставя имот с пряк излаз на Черно море, разположен в островната част на Южна промишлена зона („Острова") в гр. Варна с площ от 41 680 кв.м., а ангажиментът на държавата ще бъде да изгради инфраструктурата, стана ясно по време на срещата. „Обсъждахме в оперативен порядък всички въпроси с кмета Иван Портних, като се надяваме в кратки срокове да стартираме работа по Подробния устройствен план на зоната и Плана за регулация, за да може след това да започне и физическата работа в нея", обясни зам.-министър Манолев.

По думите му зоната е на ключова локация, осигуряваща бърз достъп до воден, железопътен, автомобилен и въздушен транспорт, а към нея има и заявен инвеститорски интерес. „За последните 10 години на територията на област Варна има 15 сертифицирани проекта по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност от около 800 млн. лв. Надявам се и вярвам, че с новата индустриална зона ще имаме нов ръст на инвестициите и нови разкрити работни места в региона", посочи икономическият зам.-министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай