Новият състав на КЗК удря картелите

Новият състав на КЗК удря картелите | StandartNews.com

Предлагат създаването на звено, което да наблюдава пазарите

Най-важната задача пред новия състав на ръководството на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще е борбата с картелите. Необходимо е да се правят и повече изненадващи проверки на място. Около това се обединиха всички кандидати за председател и членове на КЗК при изслушването им от икономическата комисия към парламента.

Кандидатът за председател на КЗК Юлия Ненкова, настоящ зам.-кмет на Столична община (издигната от ГЕРБ), заяви, че най-голямото предизвикателство ще бъде осигуряване на ефективност в борбата със забранените споразумения и злоупотребата с монополното господстващо положение. Георгица Стоянова (кандидат за член на КЗК, издигната от ГЕРБ) подчерта, че трябва непрекъснато наблюдение на енергетиката, горивата, телекомуникациите и лекарствата. Анна Янева (кандидат на БСП) обясни, че трябва да се създаде звено за икономически анализ, което да наблюдава и анализира пазарите.

Георги Ганев (издигнат от депутати от Реформаторския блок) също смята, че трябва да има такова звено. Според него като разчитат икономическите данни, икономистите би трябвало да виждат най-добре злоупотребите. Пламен Киров (издигнат от ДПС) коментира, че в годишните доклади, които КЗК представя пред НС, няма достатъчно изводи и анализи. През 2015 г. КЗК е образувала 159 преписки. Има едва 4 производства. Като те са завършили с решение, че няма нарушаване на закона, каза Димитър Кюмюрджиев (кандидат за зам.-председател, издигнат от ПФ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай