Нестабилността спъва бизнеса

Нестабилността спъва бизнеса | StandartNews.com

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

- Какви са най-важните задачи, които трябва да изпълнят управляващите, за да се задържи и увеличи растежът на българската икономика?

- Най-важни за стабилността на икономиката са реформите, които за съжаление не ги виждаме. Много е важна политическата стабилност и като цяло отношението на политиците към нормативните актове, законодателния процес, изпълняването на законите и всичко останало. Важно е спазването на нормативната рамка, която сме приели, и начина на промяната й, което е свързано с изменения на съществуващи нормативни актове или внасяне на нови такива.

- Виждате ли стъпки в тази посока?

- Една стъпка в правилната посока беше направена, когато Народното събрание прие въвеждането на оценка на въздействие на всякакви нормативни актове, внасяни и от Министерски съвет, и от Народното събрание. Сега чакаме да видим какви ще са методологиите за изготвянето на тези оценки. Това е добра стъпка, която би трябвало да вдъхне повече доверие на бизнеса за начина, по който се изготвят и променят нормативни актове. Тоест да има първо идентифициране на проблем, след това идентифициране на решението на този проблем, след това анализ на ефектите от това решение.

- В кои сфери са най-належащи реформи?

- Реформи се отлагат в редица сфери. Административната среда със сигурност е една от тях. Там трябва да се работи за по-малко административни пречки и по-ясни правила за бизнеса. Бизнесът да е наясно с процедурите, които трябва да спази. Да има някаква предвидимост на тези процедури, а не една година те да са едни, а следващата година да са други. Това е стара тема, която се дъвче от всякакви организации, че няма абсолютно никаква стабилност на законодателната и нормативната рамка и това създава много проблеми на бизнеса. Защото означава, че всяко предприятие или всеки предприемач трябва да инвестира допълнителни средства, за да следи по какъв начин законотворците решават да променят средата, в която той оперира. Законът за енергетиката миналата година беше променен няколко пъти и две седмици след последната промяна бяха внесени нови предложения за изменение, това е абсурдно. Това са нещата, които спъват бизнеса в голяма степен - нестабилната нормативна среда, в която работи, както и политическа нестабилност, отношението на политиците към законодателния процес и прилагането на норми.

- Кои са другите проблеми?

- Трябват да се направят средносрочни и дългосрочни реформи. Едната от тях е подобряване на качеството на образованието и връзка между образование и нужда на пазара на труда. Тоест, когато на пазара на труда са необходими заварчици и програмисти, да не вадим шивачи или стъклари. Проблемите с фискалната политика изпращат доста негативни сигнали по отношение на възможностите на държавата да се справи с нарастващите харчове, а това рано или късно ще доведе до необходимост от нови приходи и бизнесът може да очаква нови данъци, нови такси или известен произвол от страна на администрацията. Известно е, че често различни проверяващи органи, като ходят при някое задължено лице, не се връщат без да има забележка или глоба. Ако е ясно каква е процедурата за проверка и на какви точно параметри трябва да отговори компанията, тогава нещата са едни. Ако обаче е написано просто, че някой държавен или местен орган има право да проверява, той идва и започва да проверява както реши и тогава вече има известен проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай