НАП проверява 100 собственици на заведения

НАП проверява 100 собственици на заведения | StandartNews.com

Националната агенция за приходите проверява 100 души, собственици и управители на фирми, които притежават дискотеки, ресторанти и барове, за укриване на доходи. Те са избрани заради отчетени по-ниски обороти от средните.

Всички фирми, попаднали в извадката на данъчните, отчитат никаква или минимална печалба. Те осигуряват персонала си на минималния осигурителен доход, но в същото време собствениците са придобили скъпо струващо имущество. С неотчетените в заведенията приходи често са финансирани покупки на имоти, луксозни автомобили, яхти и подобни скъпи придобивки, обясняват от НАП. Сред някои от характерните примери е собственик на две фирми, които стопанисват заведения, които са на загуба в последните 5 години, но физическото лице е придобило имущество за над 1,2 млн. лв.

Проверките ще обхванат и познатата практика популярни заведения по Черноморието да се стопанисват от създадени само за един туристически сезон фирми. Анализ на НАП сочи също, че в сектора на питейните заведения приходи укриват 85% от търговците. Това носи годишни загуби на бюджета от близо 14 млн. лв. Кръгът на рисковите търговци е определен на около 11 500.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай