Нанков: МРРБ не отговаря за язовирите, затова обжалваме

Нанков: МРРБ не отговаря за язовирите, затова обжалваме | StandartNews.com

МРРБ не е собственик на язовири, затова обжалваме акта, който ни бе наложен за „Бели Искър". Това каза пред журналисти регионалният министър Николай Нанков след откриването на ремонтираната отсечка на пътя Старчево – Кърналово – Първомай в община Петрич.

Той обясни, че всъщност самото наказателно постановление е от 1 месец. „Специално за язовир „Бели Искър" много мога да поспоря по отношение изправността на стената, тъй като през последните години той се обследва от експерти и мога да кажа, че в момента се експлоатира в едно наистина добро оптимално състояние. Говорим за проблем в стената при евентуално земетресение с над 9 по Рихтер", каза още министър Нанков.

Той добави, че от няколко години има гражданска инициатива, която е устойностила проекта на 68 милиона лева за укрепване на стената. „Аз пък се притеснявам, че в случая става дума за това да харчим едни пари за една стена, която не е в толкова лошо състояние", отбеляза Нанков. Той заяви, че експертите на МРРБ са разгледали и други проекти, които са на стойност около 20 милиона лева.

По отношение на останалите язовири в страната Нанков посочи, че от 2015 година има единен орган, който отговаря за нормалната експлоатация и безопасността на язовирите, включително и техните стени – Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която следи за тяхното състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай