Над 50 хиляди са заетите в автомобилната индустрия у нас

Над 50 хиляди са заетите в автомобилната индустрия у нас | StandartNews.com

Броят на заетите в автомобилната индустрия продължава да нараства, като надхвърля 50 хиляди. Общият приход, реализиран от сектора през 2017 г., е близо 2,5 милиарда евро и представлява 5 на сто от БВП на България. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на международната автомобилна конференция „Automotive Forum Sofia 2018", организирана от Аутомотив Клъстер България.

Заместник-министър Борисов подчерта, че към момента в България оперират над 170 фирми, които произвеждат компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. „През последния месец две компании от автомобилния сектор обявиха инвестиции за над 100 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити над 3000 работни места, в региони с висока безработица", изтъкна Борисов.

Икономическият заместник-министър заяви, че за периода от 2005 до сега по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 31 сертификата в автомобилната промишленост. Като 26 от тях са за клас А, 3 за клас Б и 2 за приоритетен инвестиционен проект. „Общият размер на инвестициите по проектите е над 1 млрд. лв., а генерираната заетост е 14209 нови работни места", поясни Борисов.

„През последните години автомобилния сектор в България отчете значителен възход и е обект на засилен интерес от страна на потенциални нови инвеститори и доставчици на компоненти за автомобили", заяви Борисов. По думите му може категорично да се заяви, че България е на международната карта на автомобилостроенето с установени традиции и развита подходяща базова инфраструктура за нуждите на производствената индустрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай