18:40 ч.

06.10.17

2 мин.

0

0

0

МРРБ договори 66 млн. лева за възраждане на западнали индустриални зони

от редактор |

МРРБ договори 66 млн. лева за възраждане на западнали индустриални зони

 Финансово споразумение за поемане на права и задължения на Холдингов фонд за инструментите за финансов инженеринг по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, бе подписано днес между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.


По инициативата са предоставени 66 млн. лв. за реализиране на инвестиции в пазари, здравна, спортна и бизнес инфраструктура, включително за обновяване на западнали индустриални територии в рамките на зони с потенциал за икономическо развитие, образователна инфраструктура, паркинги, културни и развлекателни обекти. Средствата представляват възвръщаеми суми, предоставени по финансови инструменти в рамките на проекти, реализирани по оперативната програма.


На 31 октомври 2016 г. приключи първият цикъл от инвестирането на ресурса по инициативата JESSICA в рамките на ОП „Регионално развитие“ 2007 - 2013 в допустими проекти за градско развитие на територията на 7-те големи града в България. Средствата са вложени в реализацията на проекти под формата на нисколихвени кредити посредством два фонда за градско развитие – Фонд за устойчиво градско развитие на София и Регионален фонд за градско развитие за градовете Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Подписването на споразумението с „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД ще даде възможност за реинвестиране на ресурса по инициативата JESSICA в нови приходоносни проекти на принципа на публично-частното партньорство.


Финансовите инструменти от типа JESSICA стимулират както такъв тип инвестиции, така и кредитни институции за участие в публичните политики за регионално и градско развитие. Те насърчават предприемаческия дух и позволяват на всички икономически субекти да участват в развитието на градовете и да получават подкрепа със средства от Европейския съюз, допринасяйки за постигане на устойчив ръст на икономиката чрез реализиране на финансово устойчиви и целесъобразни проекти и инвестиции.


Това е продължение на политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подкрепа и стимулиране на публично-частно партньорство за подобряване на качеството на живот и развитието на регионите в България.
Съгласно Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове лицето, управляващо Фонда на фондовете, изпълнява функциите и на холдингов фонд за инструментите за финансов инженеринг по оперативната програма след изтичането на срока на действие на финансовото споразумение, сключено между Република България и Европейската инвестиционна банка по JESSICA.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент